RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Poljska upozorava Kijev: ‘Nemojte se previše zbližiti s Nijemcima...‘; Prigožinov sin želi preuzeti Wagner?

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
Ukrajinski tenk T-64
 Genya Savilov/Afp

Ključni događaji:

  • Borrell u Kijevu: EU će povećati vojnu pomoć Ukrajini

  • Zelenski kaže da ništa neće oslabiti ukrajinsku hrabrost protiv Rusije

  • Biden pritisnuo republikance po pitanju Ukrajine

16:05

Zelenski: Suradnja s EU ključna za pobjedu

Ukrajinska pobjeda u ratu s Rusijom ovisi o suradnji s Europskom unijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski ministrima vanjskih poslova EU okupljenima u ponedjeljak u Kijevu.

Zelenski je također istaknuo važnost "obrambene potpore" za Ukrajinu nakon što je Kongres SAD-a izostavio ratnu pomoć Ukrajini iz proračuna potrošnje, a na izborima u Slovačkoj pobijedila stranka čiji je čelnik rekao da će prekinuti vojne isporuke iz svojih vojnih skladišta Ukrajini.

Ukrajina se nada da će ispuniti niz kriterija EU-a za pridruživanje bloku i uvelike se oslanja na vojnu pomoć Zapada od ruske invazije koja je započela u veljači 2022.

"Siguran sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet sposobni pobijediti u ovom sukobu. Ali naša pobjeda izravno ovisi o našoj suradnji s vama", rekao je Zelenski u izjavi ministrima.

"Vrlo nam je važno da svi činimo korake naprijed u svakom području, bez zaustavljanja na bilo čemu, uz aktivnost Europe, uz vodstvo Europe", dodao je u izjavi objavljenoj na predsjedničkoj stranici.

Stalno su potrebni novi koraci u obrani i diplomaciji, politici i integraciji, gospodarstvu i sankcijama, koraci koji će ojačati naša zajednička stajališta, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Ti koraci, rekao je, uključuju "aktivnost u obrambenoj potpori Ukrajini i zaštiti života".

"Također je vrlo važno maksimalno ojačati ukrajinski nebeski štit uoči zime. Sustavi protuzračne obrane koje je naša zemlja dobila, poput Patriota, IRIS-T, NASAMS i drugih, već igraju pozitivnu ulogu i spašavaju živote", rekao je.

"Potrebno nam je više ovakvih sustava - posebice nekoliko Patriota za zaštitu naših južnih regija može iz temelja promijeniti situaciju i u velikoj mjeri obesmisliti ruski teror", poručio je Zelenski.

12:33

Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti podržavati Ukrajinu

Britanski ministar obrane Grant Shapps je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati Ukrajinu bez obzira na to što se događa drugdje.

Dodao je da vjeruje da će SAD i Poljska zadržati snažnu potporu Ukrajini unatoč snažnim pritiscima.

11:54

Radman: Hrvatska će upozoriti svijet na nužnost razminiranja Ukrajine

Hrvatska se nada da će privući globalnu pozornost na pitanje razminiranja u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u Kijevu.

Šef hrvatske diplomacije u glavnom ukrajinskom gradu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije.

"Ovo je prvi put da imamo EU27 sastanak ministara vanjskih poslova u Kijevu, a to šalje snažnu poruku koliko smo ujedinjeni u potpori Ukrajini", rekao je Radman.

"Danas ćemo razgovarati o tome kako ojačati naše sigurnosne obaveze prema Ukrajini, u skladu s ukrajinskim potrebama", rekao je.

"Moja zemlja razumije i podržava te napore. Mi znamo kroz što Ukrajina prolazi jer smo imali slično iskustvo agresije devedesetih, i zato mi pomažemo u mnogim područjima, od razminiranja i obnove do istrage ratnih zločina", nastavio je ministar.

"Zagreb će uskoro biti domaćin međunarodne donatorske konferencije za razminiranje Ukrajne i nadamo se da ćemo privući više globalne pozornosti za to pitanje koje je uvjet za oporavak i obnovu zemlje", naglasio je.

Konferencija je najavljena za 11. i 12. listopada.

Agencije su ranije javile da će jedna od tema današnjeg sastanka u Kijevu biti prijedlog vanjskopolitičkog šefa EU-a Josepa Borrella o dugoročnijoj financijskoj pomoći ukrajinskoj vojsci, kao i o korištenju europskog novca da bi se ratom pogođenoj zemlji osigurali borbeni zrakoplovi i rakete.

Španjolac želi izdvojiti pet milijardi eura godišnje od 2024. do kraja 2027. godine, no ne očekuje se da će ministri prihvatiti taj prijedlog već u Kijevu.

Susret u ponedjeljak vjerojatno će se baviti i ukrajinskim putem prema članstvu u EU-u, nakon što je u lipnju 2022. dobila status kandidata.

Svih 27 članica tek treba postići jednoglasnu odluku o otvaranju pregovora s Kijevom. Većina država u Kijev je poslala svoje ministre. Poljska, koja je nedavno zahladila svoje odnose s Ukrajinom, poslala je zamjenika ministra, a Mađarska visokog diplomata.

11:53

Bugarska zabranjuje ruskim automobilima prelazak granice

Bugarska zabrana ulaza ruskih automobila u zemlju danas stupa na snagu, dok je zabrana za kamione na snazi već nekoliko mjeseci.

Bugarska se tako pridružila Litvi, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Finskoj i Norveškoj u zaustavljanju automobila s ruskim registarskim oznakama na granici, izvijestila je bugarska novinska kuća 24 Yaca.

11:50

Njemačka poziva na zaustavljanje brutalnih napada na ukrajinsku energetsku mrežu

Saveznici Kijeva moraju zaustaviti Rusiju u pokretanju još jedne brutalne zimske kampanje protiv ukrajinskog naroda, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova.

Moskva je naredila udare na ukrajinsku energetsku mrežu prošle zime, dok su temperature padale na minus 20 stupnjeva Celzijevih.

Annalena Baerbock je pozvala na pomoć protuzračne obrane i zajamčenu opskrbu energijom ove godine.

- Prošle smo zime vidjeli brutalan način na koji ruski predsjednik vodi ovaj rat. Moramo to spriječiti zajedno, sa svime što imamo, dodala je.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva prethodno je izvijestilo da je vjerojatno da Rusija gomila projektile za zimske napade na infrastrukturne ciljeve.

11:47

Kijev o američkom zakonu o financiranju

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova umanjio je značaj zakona o privremenom financiranju koji je usvojio američki Kongres, a koji je izostavio pomoć Ukrajini.

Taj je zakon Kuleba nazvao 'incidentom', a ne nečim sustavnim, te je rekao da Kijev pregovara s republikancima i demokratima u američkom Kongresu.

- Ne smatramo da je podrška SAD-a uzdrmana jer SAD shvaćaju da je ono što je u pitanju mnogo veće od same Ukrajine. Radi se o stabilnosti svijeta i vjerujem da ćemo moći pronaći potrebna rješenja.

11:44

Poljska upozorava Ukrajinu na Njemačku

Poljski premijer je upozorio Ukrajinu da ne sklapa bliski savez s Njemačkom dok su odnosi između dviju zemalja zategnuti.

Mateusz Morawiecki je optužio Volodimira Zelenskog za 'vrlo neprimjerene riječi' u UN-u nakon što je rekao da bi poljska zabrana na ukrajinske žitarice pomogla Moskvi.

Morawiecki je rekao da će zaštititi poljsku poljoprivredu od ukrajinskih agrooligarga, dok spor oko žitarica povećava zavadu između saveznika, što je dodatno pojačano predstojećim izborima u Poljskoj.

- Zelenski sada misli da će imati tijesan savez s Njemačkom. Upozoravam vas da će Nijemci uvijek pokušati postići sporazum s Rusima preko glava srednjeeuropskih zemalja, rekao je.

11:41

Njemačka ministrica vanjskih poslova u Kijevu

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock stigla je u Kijev na prvi sastanak ministara vanjskih poslova EU. Josep Borell, visoki predstavik EU za vanjsku politiku rekao je ranije da je u Kijevu sazvao sastanak.

- Budućnost Ukrajine je unutar Europske unije, rekao je Borrell.

10:04

Ministri vanjskih poslova EU-a se sastaju u Kijevu

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastaju se u ponedjeljak u Kijevu kako bi ponovno pokazali podršku Ukrajini, najavio je u ponedjeljak vanjskopolitički šef EU-a Josep Borrell.

„Danas sam sazvao ministre vanjskih poslova u Kijevu, na prvi ikad sastanak svih 27 država članica izvan EU-a“, napisao je Borrell na Twitteru.

„Budućnost Ukrajine je unutar EU-a“, dodao je.

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba zahvalio je što se takav sastanak po prvi put održava „izvan granica EU-a“, ali unutar „njezinih budućih granica“.

Susret ministara nije ranije najavljen iz sigurnosnih razloga. Jedna od tema sastanka bit će Borrellov prijedlog o dugoročnijoj financijskoj pomoći ukrajinskoj vojsci, kao i o korištenju europskog novca da bi se ratom pogođenoj zemlji osigurali borbeni zrakoplovi i rakete.

Španjolac želi izdvojiti 5 milijardi eura godišnje od 2024. do kraja 2027. godine, no ne očekuje se da će ministri prihvatiti taj prijedlog već u Kijevu, priznao je u nedjelju.

Ovaj skup EU-a događa se u vrijeme zabrinutosti oko nastavka američke pomoći Ukrajini, nakon što je tijekom vikenda zbog sukoba unutar republikanske stranke skoro blokirano financiranje vlasti.

Kongres je u subotu usvojio zakon kojim se produžuje financiranje vlade za više od mjesec dana, ali taj proračun ne uključuje podršku Kijevu. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasovanja.

Borrell je u Ukrajinu stigao već za vikend, kazavši tada da računa na nastavak američke pomoći.

Susret u ponedjeljak vjerojatno će se baviti i ukrajinskim putem prema članstvu u EU-u, nakon što je u lipnju 2022. dobila status kandidata.

Svih 27 članica tek treba postići jednoglasnu odluku o otvaranju pregovora s Kijevom. Većina država u Kijev je poslala svoje ministre. Poljska, koja je nedavno zahladila svoje odnose s Ukrajinom, poslala je zamjenika ministra, a Mađarska visokog diplomata.

08:44

Požari izbijaju nakon napada na Harkov

Kao i u Hersonu, regija Harkov je sinoć pretrpjela ruske udare. Granatiranje je izazvalo požar u dvokatnici, potvrdio je regionalni guverner Oleg Sinijehubov.
Nakon bombardiranja je uslijedio požar velikih razmjera u kojem su oštećene četiri kuće, a poginuo je jedan civil.

08:43

Granatiranje u Hersonu: Poginula jedna osoba, ranjena i djeca

U noćnom granatiranju Hersona jedna je osoba ubijena, a šest ih je ranjeno, uključujući i dvoje djece.

Ruske su snage izvele 71 napad u posljednja 24 sata. Napadi su bili usmjereni na stambene četvrti, trgovine i medicinsku infrastrukturu, rekao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin i dodao da je grad Herson gađan 20 puta.

U posljednjih sat vremena guverner je izdao upozorenje da nove rakete i bespilotne letjelice dolaze, a upozorio je stanovnike da ostanu u skloništima.


08:39

Rusija se bori s prijetnjama na južnoj fronti

Prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi, Rusija se bori s prijetnjama na južnoj bojišnici.

Zrakoplovi lansirani iz crnomorske pomorske flote preuzimaju sve važniju ulogu u pokušaju suprotstavljanja napretku u Ukrajini, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Poduzimaju se operacije kako bi se bespilotne letjelice rano identificirale, a flota je prebačena u Novorosijsk nakon napada na krimsku luku Sevastopolj.

08:37

Prigožinov sin namjerava preuzeti kontrolu nad Wagnerom?

Sin Jevgenija Prigožina, Pavel Prigožin (25) čini korake kako bi preuzeo zapovjedništvo nad Wagnerovom skupinom, javlja Institut za proučavanje rata.

On pregovara s ruskom nacionalnom gardom, Rosgvardijom, okon ponovnog uključivanja te plaćeničke organizacije u borbe u Ukrajini, javlja ISW pozivajući se na Telegram račun povezan s tom skupinom.

- Nije jasno što Kremlj misli o odnosu Wagnera i ruske vlade, izvještava ISW i citira Wagnerov izvor koji je izvijestio da su pregovori između Pavela Prigožina i nacionalne garde uključivali paravojnu skupinu koja je zadržala svoje ime, simbole, ideologiju, zapovjednike i upravljanje.

05:45

Rusija granatirala Sumsku oblast

Ruske snage napale su sedam naselja duž granice Sumske oblasti, a pritom je ozlijeđen jedan civil, izvijestila je vojna uprava Sumske oblasti.

U napadima MLRS-om u naselju Družba ranjen je jedan mještanin. Nema izvještaja o drugim žrtvama.

Ruske snage su napale i naselja Velika Pisarivka, Krasnopillia, Svesa, Serednja-Buda, Hotin i Bilipollia. Napadi su uzrokovali 86 zabilježenih eksplozija, a tijekom cijelog jučerašnjeg dana ruska je vojska granatirala to područje.

05:25

Zelenski kaže da ništa neće oslabiti ukrajinsku hrabrost protiv Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u govoru objavljenom u nedjelju da ništa neće oslabiti ukrajinsku borbu protiv Rusije, dan nakon što je američki Kongres izglasao zakon o privremenom financiranju u kojemu se ne spominje Ukrajina.

Ministar obrane Rustem Umerov odvojeno je rekao da je primio obećanja o daljnjoj vojnoj pomoći u telefonskom pozivu s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom.

"Ministar Austin me uvjerio", napisao je na X-u, da će se američka podrška Ukrajini "nastaviti" i da će ukrajinski "ratnici nastaviti imati snažnu podršku na ratištu."

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Kijev radi sa svojim američkim partnerima da nova odluka o proračunu uključi sredstva za Ukrajinu te da je američka podrška Ukrajini i dalje postojana.

Zelenski, u snimljenom govoru na praznik Dana branitelja, nije se osvrnuo na izglasavanje u Kongresu, no ponovio je svoju odlučnost borbe do pobjede.

Rekao je da će se Ukrajina prestati odupirati i boriti na dan pobjede. "Kako joj se približavamo svaki dan, borit ćemo se sve dok bude potrebno."

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasovanja i da američka podrška ne može biti prekinuta "pod bilo kojim uvjetima".

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko također je u komentarima na Facebooku pokušao uvjeriti Ukrajince o budućoj potpori SAD-a, rekavši da prethodno odobrena sredstva nisu upitna.

"Podrška Ukrajini ostaje nepokolebljivo snažna u američkoj administraciji, u obje stranke kao i u domovima američkog Kongresa te najvažnije, među američkim narodom", napisao je.

05:24

Biden pritisnuo republikance po pitanju Ukrajine

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je izvršio pritisak na republikance u Kongresu kako bi podržali prijedlog zakona o više pomoći Ukrajini, rekavši da je "umoran" od politike visokog rizika koja je gotovo dovela do blokade vlade.

Biden je govorio nakon što je Kongres usvojio zakon u subotu kojim se produžuje financiranje vlade za više od mjesec dana i nakon što je izbjegnuta blokada koja bi ostavila više od 4 milijuna zaposlenika savezne vlade bez plaće, kao i srezala širok dijapazon usluga.

Prijedlog zakona koji je usvojen uz široku podršku demokrata i republikanaca, bio je poticaj jednom republikanskom zastupniku da pozove na smjenu predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja.

Proračun, koji vrijedi do 17. studenog, ne uključuje podršku Kijevu. SAD uvelike podržava Ukrajinu nakon ruske invazije prošle godine, a Biden je nastojao okupiti podršku u svijetu, kao i u svojoj zemlji, da se ta pomoć nastavi.

Biden je rekao da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasovanja.

"Ni pod kojim okolnostima ne možemo dopustiti da se prekine američka podrška Ukrajini. U cijelosti očekujem da predsjednik Zastupničkog doma održi svoju obvezu za prolaz i podršku kako bi se pomoglo Ukrajine dok se brani protiv agresije i brutalnosti", rekao je novinarima Bijele kuće.

Biden je uvjerio ukrajinskog predsjednika Zelenskoga tijekom posjeta Washingtonu prošli mjesec da će se nastaviti snažna američka podrška ratu protiv ruskih okupatora unatoč opoziciji nekih republikanskih zastupnika.

"Politika visokog rizika mora završiti. I ne bi smjelo biti još jedne... krize", rekao je. "Snažno pozivam svoje republikanske prijatelje u Kongresu da ne čekaju. Ne tratite vrijeme kao cijelo ljeto. Usvojite godišnji proračun. Održite riječ prema dogovoru od prije nekoliko mjeseci."

Biden nije htio izreći svoj stav o tome trebaju li demokrati podržavati McCarthyja ako mu zatrebaju njihovi glasovi da zadrži posao predsjednika Zastupničkog doma. Predsjednik je rekao da će to ostaviti demokratskim čelnicima u Kongresu da odluče.

05:23

Borrell u Kijevu: EU će povećati vojnu pomoć Ukrajini

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u nedjelju da će Unija povećati vojnu pomoć Ukrajini, nakon što je američki Kongres kasno u subotu usvojio zakon o privremenom financiranju u kojem nije bilo riječi o pomoći Ukrajini.

Borrell je rekao na konferenciji za medije tijekom posjeta Kijevu da je tijekom "egzistencijalne prijetnje Europi", EU želi povećati vojnu pomoć Ukrajini. On je to izjavio nakon svoga prvog sastanka s ukrajinskim ministrom obrane Rustemov Umerovim, koji je imenovan prošli mjesec.

"Pričekajmo da vidimo što će se dogoditi u SAD-u, no s naše strane, nastavit ćemo podupirati i povećati našu podršku", rekao je Borrell, kad je upitan o glasovanju u Washingtonu.

"Ukrajinci se bore sa svom svojom hrabrošću i kapacitetima", rekao je. Ako EU želi da budu uspješniji, dodao je, "moramo im dati bolje oružje, i veće."

U priopćenju objavljenom na X-u, Borrell je rekao da se Unija priprema za "dugotrajne sigurnosne obveze prema Ukrajini".

Rekao je na konferenciji za medije da se nada da će zemlje članice postići odluku o povećanju pomoći "prije kraja godine".

Umerov, kojeg je imenovao predsjednik Zelenskij, a kojeg je parlament odobrio 6. rujna, zahvalio je Borrellu na X-u za "kontinuiranu podršku" te je rekao da je "sastanak bio polazišna točka za sjajnu suradnju."

Dodao je da je njihov razgovor o EU vojnoj pomoći pokrio "topništvo & streljivo, zračnu obranu, EW (elektroničko ratovanje), dugoročne programe pomoći, obuku, industriju lokalizirane obrane" u Ukrajini.

Ovaj tjedan je Europska obrambena agencija rekla da je sedam EU zemalja naručilo streljivo kako bi Ukrajina hitno dobila topničke granate i nadopunila potrošene zalihe zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:23