SPORAZUM S AMERIKOM

Poljska za šest milijardi dolara kupuje 250 najmodernijih blindiranih američkih tenkova Abrams

Kao i brojne druge istočnoeuropske zemlje, Poljsku brine sve veća nametljivost i borbenost Rusije
Tenkovi Abrams (ilustrativna fotografija)
 Petras Malukas/AFP

Poljska će kupiti 250 američkih tenkova Abrams najnovije verzije u okviru sporazuma vrijednog oko šest milijardi američkih dolara, rekao je u srijedu ministar obrane Mariusz Blaszczak.

"Poljska će kupiti 250 američkih tenkova Abrams. Naravno da je to odgovor na izazove s kojima se suočavamo glede međunarodne sigurnosti. Naš je zadatak odvratiti mogućeg agresora. Svi znamo gdje se taj agresor nalazi", rekao je Blaszczak na konferenciji za novinare.

Kao i brojne druge istočnoeuropske zemlje, Poljsku brine sve veća nametljivost i borbenost Rusije koja je 2014. anektirala Krim, do tada dio Ukrajine.

Ministar je precizirao da u paket od šest milijardi dolara idu i pripadajuća logistika i obuka, obnova i modernizacija infrastrukture i streljivo.

Što se tiče Abramsa, pojasnio je da se radi o blindiranim tenkovima verzije M1A2 SEPv3.

Jaroslaw Kaczynski, zamjenik premijera zadužen za nacionalnu sigurnost i predsjednik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), također je potvrdio da će poljske "oružane snage biti bogatije za 250 tenkova Abrams, najmodernijih u svijetu" te da se prve isporuke očekuju iduće godine.

Pentagon je u kolovozu 2020. najavio slanje dodatnog broja vojnika u Poljsku, gdje će se pridružiti broju od 4500 američkih vojnika već raspoređenih na istočnom krilu NATO-a u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:05