IZAZVAO SKANDAL

Poljski desničar vatrogasnim aparatom ugasio menoru u parlamentu: ‘Hanuka je sotonska!‘

Upitan osjeća li sram zbog svog čina, Grzegorz Braun rekao je kako se sramiti trebaju oni koji sudjeluju u ‘činima slavljenja sotone‘

Grzegorz Braun

 Screenshot/X

Krajnje desni poljski zastupnik Grzegorz Braun vatrogasnim aparatom ugasio je svijeće na menori u parlamentu nakon čega ga je predsjednik isključio sa zasjedanja.

Snimke objavljene na privatnoj televiziji TVN24 prikazuju Brauna, člana Konfederacije, kako uzima vatrogasni aparat, hoda hodnikom parlamenta do svijeća, nakon čega stvara bijeli oblak zbog kojeg su zaštitari morali evakuirati ljude s tog područja.

Potom se uputio na podij u dvorani parlamenta gdje je Hanuku, židovski blagdan koji je počeo 7., a završava 15. prosinca, proglasio "sotonskim", pa dodao da on vraća "normalnost”.

Upitan osjeća li sram zbog svog čina, Braun je odgovorio kako se sramiti trebaju oni koji sudjeluju u "činima slavljenja sotone".

Predsjednik parlamenta Szymon Holownia isključio ga je sa sjednice i najavio da će informirati tužitelje o njegovom činu. Braun je napustio dvoranu, prije toga se rukujući s drugim krajnje desnim zastupnicima.

"Neće biti tolerancije za rasizam, ksenofobiju i antisemitizam dok god sam ja predsjednik parlamenta", upozorio je Holownia.

Poljski kardinal Grzegorz Rys u priopćenju se ispričao "cijeloj židovskoj zajednici" u Poljskoj, rekavši kako se srami zbog čina katolika Brauna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:39