VARŠAVA NEZADOVOLJNA

Poljski državni odvjetnik zatražio ocjenu ustavnosti kazni Europske unije

Poljska konzervativna vlada spori se po nizu pitanja s Europskom unijom, vezanih za vladavinu prava i pravosudne reforme

Ilustracija

 Beata Zawrzel/AFP

Poljski državni odvjetnik zatražio je od Ustavnog suda da raspravi jesu li odredbe na koje se Sud EU-a poziva pri izricanju kazni Poljskoj u skladu s ustavom, objavio je njegov ured u ponedjeljak.

Poljska konzervativna vlada spori se po nizu pitanja s Europskom unijom, vezanih za vladavinu prava i pravosudne reforme za koje kritičari tvrde da potkopava neovisnost sudstva, uključujući i sam Ustavni sud, prenosi Reuters.

Sud Europske unije (CJEU) u listopadu je presudio da Poljska mora plaćati milijun eura dnevno dok ne raspusti Stegovno vijeće poljskog Vrhovnog suda.

To tijelo, zaduženo za nadzor poljskih sudaca, ima ovlast skinuti im imunitet, koji ih štiti od kaznenog progona, te im smanjiti plaću.

Mjesec dana ranije Europski sud je Varšavu kaznio s 500 tisuća eura dnevno jer nije zatvorila velik rudnik lignita zbog kojeg ga je tužila susjedna Češka jer šteti njenim stanovnicima. Poljska je odgovorila da će rudnik nastaviti s radom te da neće plaćati kaznu.

Varšava spori obje presude, a u ponedjeljak je ured državnog odvjetnika najavio da će od Ustavnog suda zatražiti mišljenje o njihovoj ustavnosti.

„Prema mišljenju državnog odvjetnika, ove presude CJEU-a nezakonito proširuju nadležnosti EU-a određenih temeljnim ugovorima, krše dijelove poljskog ustava i ignoriraju presude poljskog Ustavnog suda“, objavio je ured, a prenosi poljska agencija PAP.

Prvi saslušanje o tom pitanju bit će 24. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:49