DRAMA NA GRANICI

Poljski ministar obrane: ‘Nismo imali mirnu noć, migranti su promijenili taktiku‘

Poljska je proglasila izvanredno stanje u graničnom području, pa je na tom prostoru vojska preuzela posao policije

Snimka migranata koje naoružani bjeloruski vojnici usmjeravaju prema Poljskoj kruži mrežama

 Twitter

Migranti, prepušteni sami sebi unutar Bjelorusije, ponovo su na silu pokušali prijeći granicu i ući u Poljsku, no na granicu su poslana dodatna pojačanja u ljudstvu, javlja u srijedu Reuters.

Stotine migranata su podigle logor uzduž granice ojačane bodljikavom žicom i koju čuvaju poljski vojnici kako bi spriječili njihov ulazak u Europsku uniju.

Poljska i druge države EU-a optužuju Bjelorusiju da ohrabruje migrante s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike na ilegalni prelazak granice kao protuudarac za sankcija uvedenih Minsku zbog pitanja ljudskih prava.

'Ovo nije bila mirna noć: bilo je mnogo pokušaja probijanja poljsko-bjeloruske granice, ali svi koji su pokušali preći su privedeni', izjavio je jutros poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak. Poljska je proglasila izvanredno stanje u graničnom području, pa je na tom prostoru vojska preuzela posao policije.

Ministar je u programu Poljskog radija rekao da su privedeni svi koji su se probili preko bjeloruske granice. Situacija nije mirna, naglasio je. 'Sada modus operandi onih koji napadaju poljsku granicu izgleda malo drugačije. Dok smo prije dva dana imali jednu veću skupinu koja je pokušala preći granicu kod Kuźnice Białostocke, sada imamo posla s brojnim manjim grupama, koje istovremeno, na više mjesta, napadaju poljsku granicu', rekao je ministar.

Trenutno je 15.000 vojnika na granici Poljske prema Bjelorusiji. 'Povećali smo broj vojnika, po potrebi možemo ih poslati i više', najavio je poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak.

Kako javlja privatna radio postaja RMF, granicu je na silu u utorak pokušalo prijeći oko 200 migranata, a 60 ih je to ponovo pokušalo nakon ponoći.

EU je u utorak optužio bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se mjesecima koristi "gangsterskim" taktikama i "beskrupulozno se koristi migrantima kao taocima svoje cinične igre moći" te sredstvom pritiska.

Bruxelles je zaprijetio sankcijama kojima bi bilo obuhvaćeno oko 30 pojedinaca i subjekata, uključujući bjeloruskog ministra vanjskih poslova.

Lukašenko odbacuje optužbe za izazivanje migrantske krize i krivi i EU i SAD za sudbinu ljudi koji su zaglavili na granici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:48