Andrzej Duda

Poljski predsjednik kritizirao Europsku komisiju zbog blokiranja sredstava: ‘To je prisila na promjenu‘

Duda je kazao i da je otvoren za pregovore i prijedloge o brojnim promjenama u poljskome pravosudnom sustavu

Andrzej Duda

 Wojtek Radwanski/Afp

Poljski predsjednik Andrzej Duda kritizirao je u nedjelju Europsku komisiju zbog blokiranja sredstava iz EU-ovih fondova, jer je to, kako je rekao "pokušaj da se Poljska prisili na promjenu" vlade te je dodao da je otvoren za pregovore u pogledu promjena u pravosudnom sustavu.

Zadnji sastav poljske vlade na čelu s nacionalističkom strankom Pravo i pravda (PiS) bio je upleten u spor s Europskom unijom u pogledu pravosudne reforme i vladavine prava, što je rezultiralo zamrzavanjem milijarda eura iz EU fondova za Poljsku.

Nova proeuropski orijentirana poljska vlada obećala je da će ponovno omogućiti pristup zemlje novcu tako što će vratiti vladavinu prava, no suočena je s otporom pristaša i saveznika bivše vladajuće stranke, među kojima su predsjednik Andrzej Duda i neki visokopozicionirani suci.

"Nemam dvojbi u pogledu razloga za blokiranje novca Europske komisije iz Nacionalnog plana oporavka, jer je to čisto politička akcija usmjerena protiv prethodne poljske vlasti", rekao je Duda na konferenciji za novinare u Vilniusu.

"Pokušaj je to da se Poljska natjera na promjenu vlasti. Ja sam to tako shvatio, a aktualni događaji to samo potvrđuju", dodao je.

Nitko iz Europske komisije nije bio dostupan za komentar.

Duda je kazao i da je otvoren za pregovore i prijedloge o brojnim promjenama u poljskome pravosudnom sustavu, no istaknuo je da neće dopustiti provjere sudaca imenovanih za vrijeme njegova mandata.

Izbori održani 15. listopada okončali su osmogodišnju vladavinu PiS-a, a nova vlada na čelu s bivšim predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom obećala je da će ponovno omogućiti pristup fondovima EU-a.

U prosincu je Europska komisija objavila da će prebaciti pet milijarda eura Varšavi iz udjela Poljske od 60 milijarda eura koje je blok namijenio oporavku nakon covida-19.

U subotu je poljska ministrica za fondove i regionalne politike Katarzyna Pelczynska-Nalecz za privatnu televiziju TVN24 rekla da je Poljska ispunila uvjete za podnošenje dokumenata koji su ključni da bi se dobio pristup Strukturnim fondovima EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:55