75. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA

POLJSKI PREDSJEDNIK U AUSCHWITZU 'Imamo zajedničku obvezu prema preživjelima i svjedocima, čuvati sjećanje na počinjena zvjerstva u logoru smrti'

 
 Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia

AUSCHWITZ - Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je u nedjelju svijet da očuva sjećanje na zvjerstva počinjena u logoru smrti Auschwitzu kako bi se spriječilo da se povijest ponovi.

"Imam privilegij i čast obnavljanja (poljske) obveze ... da se čuva sjećanje i istina o tome što se ovdje dogodilo", rekao je Duda na mjestu bivšega nacističkog logora smrti na 75. obljetnicu oslobođenja.

Duda je pozvao goste okupljene u Auschwitzu da slijede "zajedničku obvezu preuzetu pred posljednjim preživjelima i svjedocima: da nastave nositi u budućnost poruku i upozorenje s ovog mjesta za cijelo čovječanstvo".

Također je kritizirao iskrivljavanje povijesti II. svjetskog rata.

"(Nijekanje) zločina genocida i holokausta kao i instrumentalizacija Auschwitza kako bi se postigao bilo koji zadani cilj oskrvnuće je sjećanja na žrtve", rekao je predsjednik.

On je zajedno s više od 20 šefova država i vlada sudjelovao na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenauu. Hrvatsku predstavlja premijer Andrej Plenković.

OSWIECIM, POLAND - JANUARY 27, 2020: Poland's President Andrzej Duda speaks at a remembrance ceremony for the Holocaust victims during events commemorating the 75th anniversary of liberation of the former Auschwitz concentration camp operated by Nazi Germany during WWII, by the Soviet Red Army. Over a million Jews, as well as Soviet and Polish prisoners, were killed in the camp's gas chambers to be burnt in crematoria. Auschwitz was liberated by the Soviet Red Army on 27 January 1945; in 1947, the Polish government founded the Auschwitz-Birkenau State Museum on the site of the camp, which in 1979 was inscribed on the UNESCO World Heritage Site List. In 2005, January 27 was named International Holocaust Remembrance Day by the General Assembly of the United Nations. Natalia Fedosenko/TASS/Sipa USA, Image: 495081200, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Russia and Japan ***, Model Release: no, Credit line: TASS / ddp USA / Profimedia
TASS / ddp USA / Profimedia
Andrzej Duda

Središnja manifestacija održava se pokraj takozvanih Vrata smrti u Birkenauu, platformi za istovar iz vagona na željezničkom ulazu u logor, gdje su osim Dude govorili i neki od preživjelih zatočenika.

Auschwitz-Birkenau bio je najveći od njemačkih koncentracijskih logora i onaj u kojem je najviše ljudi ubijeno. Jedini je očuvan kakav je bio kad su ga Nijemci napustili pred nadirućom Crvenom armijom.

Bio je dio goleme i nemilosrdne mreže koncentracijskih logora uspostavljenih u sklopu Hitlerova "konačnog rješenja" istrebljenja deset milijuna europskih Židova. Ondje je ubijeno više od 1,1 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:02