PROMJENA VLASTI

Poljski premijer izgubio glasanje o povjerenju, otvoren put vladi Donalda Tuska

Glasanjem je okončana osmogodišnja vladavina nacionalističke stranke Pravo i pravda

Mateusz Morawiecki

 Wojtek Radwanski/Afp

Poljski premijer izgubio je u ponedjeljak glasanje o povjerenju, čime je otvoren put formiranju široke koalicijske vlade proeuropskih stranaka pod vodstvom Donalda Tuska.

Glasanjem je okončana osmogodišnja vladavina nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), za koju kritičari kažu da je potkopala neovisnost pravosuđa, pretvorila državne medije u propagandno sredstvo i potaknula predrasude prema manjinama poput imigranata i LGBT zajednice.

Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća, obećao je popraviti odnose Varšave s Bruxellesom i deblokirati milijarde namijenjene Poljskoj koje su uskraćene zbog, prema Bruxellesu, zabrinutosti oko vladavine prava.

image
Wojtek Radwanski/Afp

Premijer Mateusz Morawiecki dobio je potporu 190 zastupnika, dok ih je 266 glasalo protiv.

PiS kaže da je na vlasti branio poljski suverenitet i tradicije od stranog upletanja te da je povećao životni standard milijuna Poljaka, između ostalog, povećanjem minimalne plaće i socijalnim povlasticama.

Postoji ogroman interes za rad poljskog parlamenta od izbora 15. listopada što se vidi iz značajnog povećanja broja pretplatnika na YouTube kanal parlamenta.

Određene su rasprave privukle više od milijun gledatelja na toj platformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:26