AMBICIOZAN PLAN

Poljski premijer najavio da ulažu stotine milijuna eura u proizvodnju oružja: ‘Gradimo ogroman potencijal‘

Stvaramo novi, ogroman proizvodni potencijal u našoj zemlji, rekao je premijer, čija je zemlja članica NATO-a od 1999. godine

Mateusz Morawiecki 

 Maurizio Orlando/Hans Lucas Via AFP

Poljska vlada najavila je velike nove investicije u domaću industriju oružja, poručujući da gradi "novi, ogroman proizvodni potencijal".

Poljska će dokapitalizirati proizvođača vojne opreme Huta Stalowa Wola s oko 125 milijuna eura, objavio je u srijedu premijer Mateusz Morawiecki, prema izvješću poljske novinske agencije PAP. To je tek prva tranša ulaganja, a slijede i nova, koja će se mjeriti u stotinama milijuna eura, dodaje premijer.

"Stvaramo novi, ogroman proizvodni potencijal u našoj zemlji", poručio je Morawiecki.

Tvornica Huta Stalowa Wola nalazi se u jugoistočnoj Poljskoj i u većinskom je državnom vlasništvu. Industrijski kompleks uključuje i željezaru, a osnovan je prije Drugog svjetskog rata.

Asortiman proizvođača vojne opreme danas uključuje samohodnu top-haubicu kalibra 155 milimetara AHS Kryl (Armatohaubica Samobieżna), samohodnu gusjeničnu top-haubicu AHS Krab (rak) i višecjevni raketni bacač WR-40 Langusta (Wyrzutnia Rakietowa).

Kapacitet proizvodnje haubica Krab bit će povećan, najavio je Morawiecki tijekom posjeta tvornici.

Poljska vojska naručila je za svoje zalihe 48 haubica, a veći broj njih već je isporučen Ukrajini u sklopu ugovora s Kijevom o nabavi.

Poljska je članica NATO-a od 1999. godine, podsjeća agencija Dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:16