MIGRANTI PRISTIŽU

Poljski premijer ne vidi da će doći do popuštanja tenzija s Bjelorusijom

Poljska je u četvrtak proglasila izvanredno stanje u dvije regije koje graniče s Bjelorusijom
Mateusz Morawiecki
 John Thys/various sources/AFP

Poljski premijer rekao je u ponedjeljak da ne vidi da će doći do popuštanja tenzija na granici s Bjelorusijom do kojih je došlo zbog porasta migracije i nadolazećih vojnih vježbi pod vodstvom Rusije.

Poljska je u četvrtak proglasila izvanredno stanje u dvije regije koje graniče s Bjelorusijom nakon porasta ilegalnih migracija za koje je Varšava okrivila svoga susjeda, te uoči ovotjednih vojnih vježbi pod nazivom 'Zapad-2021'.

Očekuje se da parlament kasnije u ponedjeljak formalno izglasa izvanredno stanje - prvu naredbu takve vrste od poljskih komunističkih dana.

Premijer Mateusz Morawiecki pozvao je sve stranke da podupru mjere koje zabranjuju masovna okupljanja i na 30 dana ograničavaju kretanje ljudi u pojasu dubokom tri kilometra uzduž granice.

"Ne očekujemo smanjenje tenzija na istočnoj granici jer će za nekoliko dana započeti najveće vojne vježbe u 40 godina, 'Zapad-2021', rekao je na konferenciji za medije.

"Znamo da bjeloruske službe daju migrantima hranu i pomoć na granici u nastojanju da ilegalno uđu u Poljsku", rekao je. Službenici su uhitili ljude za koje se sumnja da rade za bjelorusku državu, dodao je.

Poljska i Europska unija optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da potiče stotine migranata da prijeđu na poljski teritorij kako bi izvršio pritisak na Uniju zbog sankcija koje je nametnula Minsku.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei prošli tjedan je odbacio te optužbe te je rekao da su "zapadnjački političari" odgovorni za situaciju na granici.

Agencija dpa u ponedjeljak javlja da se više od 10.000 migranata iz ratom uništenih zemalja trenutno nalazi u Bjelorusiji, nadajući se da će prijeći u Europsku uniju, prema procjenama Poljske granične službe (SG).

Tijekom vikenda, SG je zabilježio povećanu aktivnost na bjeloruskoj strani granice, rekao je GS-ov načelnik Tomasz Praga.

U subotu, 215 osoba spriječeno je da ilegalno prijeđe granicu, nakon čega ih je u nedjelju još 152 pokušalo ući u zemlju, te u ponedjeljak ujutro 59, dodao je Praga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:13