PORUKA KOLEGAMA

Poljski premijer u oštrom pismu udario na EU: ‘Uniji prijeti opasni fenomen, žele kontrolirati članice‘

EU ne bi smjela biti skup boljih i lošijih država. Ne bi trebala služiti interesima nekih država članica na štetu drugi, poručio je
Mateusz Morawiecki
 Francisco Seco/AFP

Dan uoči rasprave u Europskom parlamentu o vladavini prava u Poljskoj i zahtjevima da se protiv ove države pokrene postupak koji bi doveo do sankcija, poljski premijer Mateusz Morawiecki poslao je pismo kolegama premijerima i predsjednicima država članica EU kojim ih želi uvjeriti da je Poljska “lojalan član Europske unije”.

U utorak će biti održana rasprava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a kasnije tijekom tjedna i na Europskom vijeću. Sve je više onih koji Poljskoj upućuju pozive da napusti EU ako ne želi poštivati zajednička načela na koje je pristala kada je postala članica.

Međutim, iz pisma se i dalje vidi najveći problem u odnosima Varšave i Bruxellesa, barem veći dio, a to je različito shvaćanje što je “Unija zasnovana na temeljnim zajedničkim ugovorima”, utvrđenima od strane država članica koje su dio svojih ovlasti prebacile na zajedničke institucije.

Cijeli problem je i počeo tumačenjem poljskog Ustavnog suda da su neki članci Ugovora EU-a “protivni poljskom Ustavu”. Štoviše, taj je sud rekao kako je poljski Ustav u nadređenom položaju.

No, Morawiecki sada piše kako Poljska poštuje europske zakone i da su oni iznad nacionalnih zakona.

- U isto vrijeme, međutim, želim da obratite pozornost na opasni fenomen koji prijeti našoj Uniji. Trebamo biti zabrinuti postupnom transformacijom Unije u entitet koji bi prestao biti savez slobodnih, ravnopravnih i suverenih država, i umjesto toga postao jedinstven organizam, pod centralnim upravljanjem, koji vode institucije bez demokratske kontrole od strane građana europskih zemalja. Ako ne zaustavimo ovaj fenomen, svi će osjetiti negativne posljedice. Danas se to može ticati samo jedne države, ali sutra, pod drugim izgovorom, druge, napisao je poljski premijer.

Očito pod “institucije koje nemaju demokratski legitimitet” misli na Europsku komisiju koja je dužna štititi temeljne ugovore Unije i koja je pod pritiskom drugih država članica upravo zbog toga što do sada nije poduzela oštrije mjere protiv Poljske.

Šef poljske vlade je pozvao na dijalog, uz međusobno uvažavanje, kojim bi se pronašlo rješenje, ali da se pritom ne nametne volja jedne strane prema drugoj.

Poljski premijer u svom pismu nastoji objasniti kako se načelo nadređenost europskog prava odnosi na sve države ali ono, prema njemu, nije apsolutno jer i nacionalni ustavni sudovi su, prema Morawieckom, “čuvari ustava” kao što je Sud Europske unije “čuvar Ugovora EU”.

- Ustavni sud Republike Poljske ima ista prava kao sudovi i tribunal u ostalim državama EU: Oni mogu provjeravati poštivanje primarnog prava EU u svojim nacionalnim ustavima, i oni to rade konstantno već nekoliko godina, čak i desetljeća, piše on i konstatira kako primat EU prava iznad nacionalnog postoji ali, iako je šireg opsega, ima svoje granice.

Poljsko tumačenje članaka EU Ugovora, a radi se o onima koji govore o tješnjoj integraciji unutar EU-a, je da se ovlasti tijela EU-a mogu proširiti samo u stvarima koje im pripadaju Ugovorima i da je bilo koji pokušaj da se to proširi neprihvatljiv. On podsjeća da su i drugi nacionalni sudovi u par navrata konstatirali da su neki postupci EU institucija, uključujući i Suda EU-a, prekoračili svoje ovlasti.

image
Johanna Geron/AFP

U pokušaju da cijelu situaciju pokaže u svjetlu različitog i neravnopravnog tretmana Poljske, premijer Morawiecki spominje kako poljski ustavni sud ne čini ništa drugačije od onoga što su u prošlosti učinili sudovi drugih država te nabraja Njemačku, Francusku, Italiju, Španjolsku, Dansku, Rumunjsku, Češku i druge države.

Štoviše, premijer navodi kako su i ranije suci poljskog Ustavnog suda, bez obzira na sastav, izabrani u različitim političkim okolnostima, od ulaska u EU stalno donosili odluke prema kojima je poljski Ustav iznad EU zakona. i da takve odluke nisu naišle na protivljenje Europske komisije.

Premijer Poljske argumentira da bi prihvaćanje tumačenja o bezuvjetnoj nadređenosti EU zakonima dovelo do situacije da se pred sudovima preispitaju milijuni predmeta iz prošlosti, što bi, smatra on, izazvao pravi kaos.

Uz opasku da bi to dovelo do smanjenja prava za poljske građane i ugrozilo suverenitet države Morawiecki kaže da “niti jedna suverena država to ne bi prihvatila".

On upozorava da se, pod prijetnjom financijskim sankcijama, države EU-a tjeraju da rade ono što EU institucije traže od njih, bez obzira na pravnu osnovu za takve zahtjeve.

- Europska unija nije, i ne bi smjela biti skup boljih i lošijih država. Ne bi trebala služiti interesima nekih država članica na štetu drugih, niti bi trebala postati organizam pod centralnom upravom upravljan bez demokratske kontrole suverena-građana država članica koji svoju volju izražavaju putem EU država članica, piše on i dodaje kako jeziku financijskih ucjena, nedemokratskog i centralističkog pritiska nema mjesta u europskoj politici.

Na kraju pisma Morawiecki poručuje kolegama da s njima želi “oči u oči” razgovarati i na sastanku u Strasbourgu u utorak, ali i u četvrtak na summitu Europske unije u Bruxellesu. Citirao je na kraju Jeana Monneta, jednog od idejnih tvoraca EU kako bi pozvao da se djeluje zajedno, a ne jedni protiv drugih.

Reakcije Borzan i Ureda predsjednika

Pismo poljskog premijera Mateusza Morawieckog upućeno čelnicima institucija Europske unije, uključujući Europsku komisiju i Europski parlament u kojemu tvrdi kako europsko pravo ne može biti nadređeno nacionalnom, te da je na sceni "pokoravanje" država članica, te prekoračenje nadležnosti Suda Europske unije izvan okvira nadležnosti na koje su države članice pristale Ugovorom, za sada u Hrvatskoj nije izazvalo posebne reakcije.

U Uredu predsjednika Republike Zorana Milanovića kažu kako se o ovoj temu nije ni raspravljalo, pa nam tako ne mogu ni prenijeti stav Ureda.

- Razumljivo je da se mi kao zemlja klonimo tih rasprava jer smo najmlađa članica. Premda smo prije osam godina ušli u EU, još uvijek smo čipirani da je sve baš onakvo kako se kaže u Bruxellesu - kaže nam jedan od Milanovićevih suradnika koji ni sam još nije definirao stav oko slučaja Poljske.

Činjenica je, navodi, da ne postoji aque oko uređenja pravosuđa. Svaka zemlja članica, dodaje, ima svoj model izbora predsjednika Vrhovnog suda, svoj način izbora sudaca.

- Kod nas suce bira DSV, a u nekim drugim zemljama se biraju drugačije - kaže ovaj naš sugovornik, napominjući da bi se s tog aspekta moglo naći razumijevanja za stav Poljske, ali naglašava da je to pogled tek na jednu stranu medalje.

Europarlamentarka Biljana Borzan, članica SDP-a koja u Europskom parlamentu pripada grupaciji Socijaldemokrata kaže kako za njih nema dvojbe kako Poljska nije u pravu.

- Države imaju pravo donositi odluke na svojim sudovima o svim stvarima koje su nadležnosti država članica, a tamo gdje su se odrekle suvereniteta, a to je vladavina prava, tada je Europski sud nadređen nacionalnim sudovima. Tu je apsolutna nadležnost Europskog suda i Poljaci tu nemaju pravo, nego su prešli svaku granicu sa svojim reformama u pravosuđu. Pravosuđe je stavljeno u službu politike - kazala je Borzan i napomenula kako su, za razliku od Pučana čijoj grupaciji pripada HDZ, Socijaldemokrati od početka stava da se u slučaju gušenja ljudskih prava, slobode medija, nevladinih udruga, ili gdje se provode reforme pravosuđa kako bi ono bilo stavljeno u službu politike, treba aktivirati članak 7. i uskratiti sredstva iz europskih fondova.

- Ovdje je jasno da je Europski sud nadležan jer se radi o vladavini prava. Poljska bi trebala postupiti prema presudi Europskog suda - zaključila je Borzan.
U Vladi za sada nije bilo reakcije na naš upit o tome kakav im je stav prema sadržaju pisma koji je Morawiecki uputio institucijama EU. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:56