RAT U UKRAJINI

Poljski premijer upozorava: Situacija na našoj granici sve je opasnija, evo što spremaju wagnerovci

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

 
 Handout/Afp

Ključni događaji:

  • Ukrajinske snage će ući na Krim 'uskoro', kaže dužnosnik obrane
  • Putin spreman na pregovore ako se Ukrajina odrekne 20 posto svog teritorija
  • Među ozlijeđenima u noćnom napadu na Dnjipro i dvoje djece
  • Putin: Rusija potpisala vojne sporazume s 40 afričkih država
  • Wagner spreman pojačati prisutnost u Africi, kaže Prigožin
19:20

Poljski premijer: Wagnerovci bi mogli kao migranti pokušati ući u EU

Borci skupine Wagner koji se nalaze u Bjelorusiji mogli bi se predstaviti kao migranti i ući u Europsku uniju, upozorio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Ustvrdio je da bi se plaćenici mogli predstaviti kao bjeloruski granični čuvari kako bi pomogli migrantima ući u EU ili se čak predstaviti kao migranti i ući u Uniju.

"Sada situacija postaje još opasnija", rekao je na konferenciji za medije tijekom posjeta tvornici oružja u Gliwicama na jugu Poljske.

"Ovo je zasigurno korak naprijed prema budućem hibridnom napadu na poljski teritorij", dodao je.

Nekoliko tisuća Wagnerovih boraca prešlo je u Bjelorusiju nakon pobune kratka vijeka protiv Kremlja u lipnju.

Ponuđen im je izbor pridruživanja regularnoj ruskoj vojsci ili odlazak u Bjelorusiju, blisku saveznicu Rusije.

U četvrtak je poljski ministar unutrašnjih poslova rekao da bi Poljska, Litva i Latvija mogle zajednički zatvoriti granice s Bjelorusijom ako bude incidenata sa skupinom Wagner duž njihovih granica.

Prošli vikend je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko inzistirao da će Wagnerove plaćenike zadržati u središnjoj Bjelorusiji.

"Traže da idu na zapad, na izlet u Varšavu", našalio se Lukašenko u razgovoru s Putinom.

"No naravno, držim ih u središnjoj Bjelorusiji, kao što smo se dogovorili."

15:26

Zelenskij posjetio bojišnicu blizu Bahmuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je na Telegramu objavio da je posjetio bojišnicu blizu Bahmuta na istoku zemlje. U povodu obilježavanja Dana snaga za specijalne operacije zahvalio je tamošnjim vojnicima na njihovoj predanosti.

Objavio je i video na kojemu se vidi kako se rukuje s nekoliko boraca i uručuje im priznanja. Zelenskij je napisao da su ga zapovjednici informirali o stanju na tome vrlo spornom dijelu bojišnice, no zasad ne može iznositi pojedinosti.

Bahmut su prije nekoliko mjeseci, nakon žestokih sukoba osvojile ruske trupe. Tada su okupirali grad koji je, prije početka ruske invazije imao oko 70.000 stanovnika.

U sklopu protuofenzive ukrajinske vojne snage žele osloboditi okupirana područja. Nedavno je Ukrajina izvijestila o manjim uspjesima, osobito na jugoistoku zemlje.

12:34

Ukrajinske snage će ući na Krim 'uskoro', kaže dužnosnik obrane

Čini se da će Ukrajina započeti vojnu operaciju deokupacije Krima, sugeriraju komentari visokog ukrajinskog dužnosnika obrane

Na pitanje novinara o mogućem ulasku ukrajinskih snaga na Krim, načelnik Glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva obrane rekao je da će se to dogoditi "uskoro".

Kirilo Budanov, govoreći za TSN, nije precizirao određeni datum, ali je rekao da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti.

Krim je pod ruskom okupacijom od 2014. godine, a ključna je meta ukrajinske protuofenzive. Posljednjih tjedana zabilježeni su opetovani napadi na poluotok - uključujući eksploziju koja je oštetila Kerčki most koji povezuje Krim s Rusijom.

Ukrajinska protuofenziva pokrenuta je početkom lipnja, ali se do sada odvija relativno sporo - iako se čini da je zamah ukrajinskog napredovanja porastao posljednjih dana.

12:25

Putin spreman na pregovore ako se Ukrajina odrekne 20 posto svog teritorija

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je ustvrdio da je njegova zemlja spremna pregovarati o mirovnom sporazumu - iako bi to svakako zahtijevalo da se Ukrajina odrekne približno 20 posto svog teritorija koji je okupirala Rusija.

'Zapravo, nacrt ovog ugovora je bio dogovoren, ali nakon povlačenja naših trupa iz Kijeva — a od nas se to tražilo kako bismo stvorili uvjete za sklapanje konačnog ugovora — vlasti u Kijevu su odustale od svih prethodnih dogovora… Naravno , neću sada govoriti o detaljima onoga što smo dogovorili, vjerojatno, ovo neće biti baš korektno', rekao je na jučerašnjem sastanku s afričkim čelnicima.

Moskva je tvrdila da je povlačenje iz ukrajinske prijestolnice bila 'gesta dobre volje', ali promatrači kažu da je Rusija bila prisiljena na taj potez i da je morala koncentrirati svoje snage bliže svojoj granici.

09:30

Intenzivne borbe na istoku Ukrajine

Borbe u južnoj Ukrajini intenzivirale su se u posljednja dva dana, prema riječima Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva, s mješovitim uspjehom za ukrajinske snage.

"Tijekom posljednjih 48 sati došlo je do porasta borbi u dva sektora u južnoj Ukrajini", reklo je Ministarstvo obrane u najnovijem obavještajnom izvješću u subotu.

“Južno od Orihiva, borbe su usredotočene u blizini sela Robotine, u zoni odgovornosti ruske 58. kombinirane armije.

“80 kilometara istočno, ukrajinske snage porazile su dijelove 247. gardijske desantno-jurišne pukovnije ruskih zračno-desantnih snaga (VDV) kako bi zauzele selo Staromajorske.

"U međuvremenu, na sjeveru, druge jedinice VDV-a nastavljaju ofenzivne operacije u Serebrjanskoj šumi zapadno od Kremine, ali su postigle malo mjesta."

06:34

Među ozlijeđenima u napadu na Dnjipro i dvoje djece

Dvoje djece bilo je među devetero ozlijeđenih u ruskom raketnom napadu na Dnjipro, rekao je lokalni guverner Serhij Lisak, nazivajući to "teškom noći" za njegovu regiju.

“Prvo, raketni udari na Dnjipro. I već noću, neprijatelj je nastavio svoj teror. Posjetio sam Nikopoljsku oblast”, napisao je gubernator Dnjipropetrovska na Telegramu.

“Teško topništvo pogodilo je Nikopolj i naselje Marganec. Posljedice se istražuju. Ali glavno je da su mještani živi.

“U Dnjipro se broj žrtava nije promijenio. 9 osoba, uključujući dvoje djece. Uz napadnute upravne zgrade i višekatnice imamo i štetu. To su 4 stambene zgrade okolo. Jedna je visoka, ostale su dvokatnice. Oštećene su i 3 upravne zgrade i 7 automobila. Nakon treće noći djelatnici hitne pomoći završili su operaciju potrage i spašavanja. Uključili su se komunalci. Osobno sam se uvjerio kako rade sve službe. Uigrani i spremni pomoći svima. Hvala im na tome. Znam da je teško, ali izdržat ćemo. Oni koji su izdavali zločinačke naredbe, izvršavali ih i iskreno se radovali našoj nesreći, doći će na svoje. Uostalom, zlo se uvijek vraća onome tko ga donosi”, rekao je.

image

Posljedice napada na Dnjipro

Vitalii Matokha/Afp
image

Posljedice napada na Dnjipro

Vitalii Matokha/Afp
image

Posljedice napada na Dnjipro

Vitalii Matokha/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je snimku posljedica ruskog raketnog napada na Dnjipro.

06:32

Putin: Rusija potpisala vojne sporazume s 40 afričkih država

Rusija je potpisala sporazume o vojnoj suradnji s više od 40 afričkih zemalja, objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak u Sankt Peterburgu.

"U svrhu jačanja obrambene sposobnosti zemalja kontinenta, razvijamo partnerstvo u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi", rekao je Putin tijekom drugog i posljednjeg dana drugog rusko-afričkog samita.

“Rusija je potpisala sporazume o vojno-tehničkoj suradnji s više od 40 afričkih država, kojima isporučujemo širok raspon naoružanja i opreme."

Putin je izjavio da su afričke države dobile oružje i tehnologije, neke besplatno "s ciljem jačanja sigurnosti i suvereniteta zemalja".

Predstavnici afričkih zemalja pozvani su da aktivno sudjeluju u vojnim forumima koje organizira Rusija, a koji se bave tehničkim aspektima naoružanja, ali i vježbama kako bi se upoznali s opremom i njezinom uporabom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:28