BRANE IMIDŽ, ALI...

POLJSKI SENAT IZGLASAO KONTROVERZNI ZAKON Izraelci bijesni, Amerikanci zabrinuti: 'Ovo bi moglo izazvati ozbiljne posljedice, nećemo to tolerirati'

Poljski predsjednik Andrzej Duda
 Kacper Pempel / REUTERS

Poljski Senat izglasao je u noći sa srijede na četvrtak kontroverzni zakon o Holokaustu, namijenjen obrani imidža Poljske, koji je naljutio Izrael i izazvao ozbiljno upozorenje Amerikanaca.

Da bi stupio na snagu, zakon još treba potpisati poljski predsjednik Andrzej Duda.

SAD je u srijedu izrazio "zabrinutost" zbog posljedica tog zakona. Mogao bi imati "posljedice na interese i strateške odnose Poljske, uključujući sa SAD-om i Izraelom", upozorila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert, ocjenjujući da bi eventualne podjele između saveznika "koristile jedino našim suparnicima".

Pozvala je Poljsku "da preispita zakon u svjetlu njegovih mogućih posljedica na slobodu govora i našu sposobnost da budemo dobri partneri".

U spornom zakonu stoji da se novčanim ili zatvorskim kaznama do tri godine kažnjava one koji "naciji ili poljskoj državi" pripisuju zločine koje su počinili njemački nacisti u okupiranoj Poljskoj.

U očima konzervativaca na vlasti u Poljskoj radi se prvenstveno u sprečavanju korištenja izraza "poljski logori smrti" za logore koje su otvorili njemački nacisti u okupiranoj Poljskoj.

Izraelske dužnosnike posebno smeta odlomak u kojem vide pokušaj negiranja sudjelovanja nekih Poljaka u istrebljenju Židova, čak mogućnost gonjenja preživjelih iz Holokausta koji bi ukazivali na takve slučajeve.

Nakon usvajanja nacrta zakona u donjem domu u petak, izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je negodovao: "Nećemo tolerirati izvrdavanje istine i novo ispisivanje povijesti ili negiranje Holokausta", kazao je on. Uslijedili su prosvjedi židovskih organizacija u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 13:15