‘PRAVNI POLEXIT‘

Poljski ustavni sud odbacio mjere Suda EU, stručnjaci: ‘Ovo će imati dalekosežne implikacije‘

Presude koje favoriziraju prvenstvo poljskog zakona nad pravom EU, trebale bi potaknuti Uniju da ‘odmah zatraži financijske sankcije‘
Stanislaw Piotrowicz 
 Mateusz Wlodarczyk/AFP

Ustavni sud Poljske presudio je da su privremene mjere koje je Europski sud pravde (Sud EU) nametnuo toj zemlji zbog kontroverznih pravosudnih reformi, neustavne, što je odluka koja bi mogla imati dalekosežne implikacije na pravni poredak Unije, piše Guardian.

Sudac Stanislaw Piotrowicz izjavio je u srijedu da je poljski ustavni sud donio odluku da mjere EU-a vezane uz 'sustav, načela i postupke' poljskih sudova 'nisu u skladu' s poljskim ustavom.

Presuda je donesena nekoliko sati nakon što je Europski sud pravde ponovno zatražio trenutnu suspenziju tek osnovanog tijela koje će nadgledati poljske suce vrhovnog suda, s ovlastima da ukine njihov imunitet od kaznenog progona ili da im smanji plaću.

Sukob se tek zahuktava

Očekuje se da će sukob postati još žešći u četvrtak, kada bi sud EU trebao donijeti još jednu presudu o legitimitetu disciplinskog vijeća, a poljski ustavni sud - kojeg se naširoko smatra nelegitimnim nakon niza imenovanja ljudi lojalnih vladajućoj stranci Pravo i pravda - mogao bi objaviti svoju odluku o slučaju s potencijalno još širim posljedicama vezanih uz to ima li poljsko pravo općenito primat nad pravom EU.

'U procesu smo pravnog Polexita koji se odvija korak po korak', rekao je poljski neovisni pučki pravobranitelj, Adam Bodnar, nakon presude u srijedu.

Bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, sada šef oporbene stranke Građanska platforma, optužio je vladajuću populističku stranku Pravo i pravda za 'napuštanje EU', rekavši: 'Samo mi Poljaci možemo se tome uspješno suprotstaviti.'

No, poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro rekao je da se odluka ustavnog suda 'protivi miješanju, uzurpaciji i pravnoj agresiji od strane organa Europske unije'.

'Uz najbolju volju za tumačenje ustava, u njemu je nemoguće pronaći ovlasti Suda EU da suspendira poljske zakone koji se tiču ​​sustava poljskih sudova', rekao je sudac Ustavnog suda Bartlomiej Sochanski.

Poljska vlast kontra Suda EU

Europski sud sa sjedištem u Luksemburgu prvi je put zatražio od Poljske da suspendira disciplinsko vijeće prošle godine u sklopu dugotrajnog postupka protiv Poljske, za čije reforme EU kaže da podrivaju neovisnost pravosuđa.

Stranka Pravo i pravda, međutim, inzistira da su reforme nužne za suzbijanje korupcije i uklanjanje dugotrajnih utjecaja komunističkog doba sa sudova, čineći ih učinkovitijima te kaže kako se Bruxelles neopravdano miješa u unutarnje stvari Poljske.

'Posljednjih smo godina vidjeli da su tijela EU-a, poput Komisije ili suda EU-a, kršila ugovore kada su se odlučila umiješati u poljski pravosudni sustav', rekao je zamjenik ministra pravosuđa Sebastian Kaleta.

Neki su stručnjaci rekli da bi odlučujući izazov Poljske prvenstvu prava EU mogao označiti i mogući prvi korak prema poljskom izlasku iz EU - unatoč anketama koje pokazuju kako je članstvo u EU i dalje vrlo popularno među Poljacima.

Međutim, Laurent Pech, profesor europskog prava na Sveučilištu Middlesex u Londonu, rekao je da bi namjerni izlazak iz Unije bio 'političko samoubojstvo', predviđajući umjesto toga postupni 'Polexit iz pravnog poretka EU'.

Presude koje favoriziraju prvenstvo poljskog zakona nad pravom EU, trebale bi potaknuti Uniju da 'smjesta zatraži dnevne financijske sankcije ... i obustavu financiranja EU', rekao je u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:47