QUO VADIS, POLJSKA?

Poljski vladar iz sjene najavio dalekosežne promjene u vladi i medijima: ‘Kreće repolonizacija‘

Nije rekao koliko dugo će ostati šef stranke Pravo i pravda (PiS) ili tko bi mogao biti njegov nasljednik
Jaroslaw Kaczynski 
 JANEK SKARZYNSKI/AFP

Čelnik poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), Jaroslaw Kaczynski, najavio je u nedjelju dalekosežne planove preustroja vlade "ubrzo nakon ljetne stranke."

Premijer Mateusz Morawiecki trebao bi, međutim, ostati na dužnosti, rekao je Kaczynski u radijskom intervjuu, prema novinskoj agenciji PAP. Potez Kaczynskog vjerojatno je odgovor na tijesnu pobjedu kandidata Prava i pravde na prošlotjednim predsjedničkim izborima, ocjenjuje agencija dpa.

Andrzej Duda, predsjednik kojeg podržava PiS, pobijedio je uz malu razliku varšavskog liberalnog gradonačelnika Rafala Trzaskowskog. Mnogi ovo vide kao indikaciju šireg glasačkog nezadovoljstva politikom vlade.

Kaczynski je rekao da će se definitivno dogoditi promjene i da će se baviti područjima ministarstava koja se preklapaju.

Rekao je da se dalekosežne promjene neće dogoditi samo u vladi, nego i u stranci Pravo i pravda, iako nije dao detalje o ljudima i pozicijama kojih će se to ticati.

Kaczynski nije rekao koliko dugo će ostati šef stranke ili tko bi mogao biti njegov nasljednik.

Kreće 'repolonizacija' medija

Kaczynski je rekao da će krenuti i u "repolonizaciju" medija, što znači da će ograničiti strancima pravo vlasništva nad poljskim medijima.

Tijekom predsjedničke kampanje, konzervativna vlada učestalo se žalila da su mediji, posebice oni s njemačkim vlasnicima, pristrani u izvještavanju o vladinim pitanjima.

Poljska vladajuća stranka PiS odavno govori da su se mediji u stranom vlasništvu miješali u poljsku politiku te da bi mediji u poljskom vlasništvu trebali imati snažniji utjecaj.

Optužba je ponovno iznesena u nedavnoj predsjedničkoj kampanji, tijekom koje je kandidat i saveznik PiS-a Andrzej Duda učestalo optuživao strane medije ili medije u stranom vlasništvu za dezinformiranje javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 02:11