StoryEditor
SAD

POLOVICA SAVEZNIH DRŽAVA NASTAVLJA S UBLAŽAVANJEM IZOLACIJSKIH MJERA Raste pritisak na države da krenu s gospodarskim aktivnostima

 AFP

Nakon isteka smjernica ponovnog pokretanja gospodarstva koje je prije dva tjedna objavila Bijela kuća, polovica američkih saveznih država nastavlja s ublažavanjem ograničenja koja se odnose na restorane, dućane i ostale djelatnosti kako bi pokrenule gospodarstvo pogođeno koronavirusom.

Usprkos izostanku sveobuhvatnog testiranja i ostalih mjera opreza koje zazivaju zdravstveni stručnjaci, golemi pritisak na države da krenu s gospodarskim aktivnostima pojačan je najnovijim podacima ministarstva rada koje govore da je od 21. ožujka naknade za nezaposlene zatražilo oko 30 milijuna Amerikanaca.

Među radno sposobnim stanovništvom nezaposlenost je skočila na 18,4 posto, što nije zabilježeno od Velike krize 30-ih godina prošloga stoljeća.

Fizička odvojenost ljudi zatvaranjem škola, dućana i ostalih mjesta okupljanja i dalje je glavno oružje u sprečavanju širenja visoko zaraznog virusa, no pritisak na gospodarstvo poprima povijesne razmjere te su sve glasniji zahtjevi za ublažavanjem restrikcijskih mjera u dijelovima SAD-a u kojima epidemija polako jenjava.

Drugi put u posljednja dva tjedna prosvjednici u državi Michigan traže ukidanje ograničenja kretanja.

Oko dvadesetak država, uglavnim na jugu, srednjem zapadu i planinskom zapadu krenule su u ublažavanje mjera izolacije nakon što se prošli tjedan na to odlučila Georgia. Teksas i Florida ovaj tjedan najavili su plan otvaranja u narednim danima.

Što se tiče američkih sportskih događanja, NASCAR je objavio da će se od sredine do kraja svibnja održati 10 auto utrka u Sjevernoj i Južnoj Karolini.

No broj zaraženih koronavirusom u mnogim dijelovima zemlje i dalje raste te dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, poziva na oprez.

- Ne možemo neke stvari preskočiti i doći u situaciju u kojoj izazivamo virus da se vrati. To me brine - rekao je Fauci u razgovoru za NBC.

Broj slučajeva zaraze u SAD-u premašio je milijun, a od oboljenja COVID-19 umrlo je najmanje 62.000 ljudi, više nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 21:06