POTRESNA SNIMKA

Položio je supruzi cvijeće na grob pa umro od slomljenog srca: ‘Bili su zajedno 25 godina, nije to mogao podnijeti‘

Irma i Joe su oboje bili učitelji, a iza njih je ostalo četvero neutješne djece

Twitter

Pojavile su se potresne snimke koje prikazuju kako udovac učiteljice ubijene u masakru u školi u Teksasu posjećuje komemoraciju za svoju pokojnu ženu, samo nekoliko sati prije nego će i on umrijeti, kako su rođaci rekli, od slomljenog srca, piše Daily Mail.

Joe Garcia, 43, snimljen je kako nosi crvene ruže do spomen mjesta u Uvaldeu u Teksasu u četvrtak ujutro, dva dana nakon ubojstva njegove supruge Irme.

Samo nekoliko sati kasnije i sâm Joe je umro od srčanog udara, a rođaci su kazali kako mu je stalo srce od boli zbog smrti supruge.

Par je bio u braku 24 godine. I Joe je bio učitelj, baš kao i Irma koja je predavala četvrtim razredima sada već zloglasne osnovne škole Robb.

Umro od slomljenog srca

Bili su roditelji četvero djece, od kojih je troje snimljeno kako se u četvrtak navečer zagrljeni na misi prisjećaju svojih roditelja.

Djeca su Cristian (23), Jose (19), Lyliana (16) i Alysandra (12).

U jednom trenutku, Jose se slomio i zaplakao nad užasima koji su zadesili njegovu obitelj.

Svećenik Eduardo Morales blagoslovio je braću i sestre i rekao im: 'Mi smo vaša obitelj. Vaši majka i otac uvijek će naći način da se brinu o vama.'

Cristian je u vojnom kampu dok drugi sin, Jose, pohađa Sveučilište Texas State.

Otvorena je GoFundMe stranica za prikupljanje pomoći djeci obitelji Garcia da obnove svoje živote, a dosad je prikupljeno već više od 1,7 milijuna dolara.

Nakon pokolja u utorak, koji je počinio 18-godišnji Salvador Ramos, na vidjelo izlaze deseci priča o pojedinačnim tragedijama i herojskim djelima.

Međutim tuga koja je zadesila obitelj Garcia, najviše uznemiruje.

Irmina rođakinja, Debra Austin, rekla je da je 'očajna nakon što je doznala da je Irmin suprug, Joe, tragično preminuo od posljedica srčanog udara.

Dodala je: 'Zaista vjerujem da je Joe umro od slomljenog srca i da je gubitak ljubavi njegovog života, koja je trajala više od 25 godina, bilo previše za podnijeti.'

Garciin suprug Joe i sin mogu se vidjeti na fotografiji snimljenoj nekoliko sati prije Joeve smrti, kako drže znak u obliku srca na kojem piše 'Ponosna obitelj Bobcat', što se odnosi na nogometnu momčad u državi Texas.

Irma Garcia je bila nominirana za učiteljicu godine.

Bila je jedna od 19 pedagoga u San Antoniju koji su proglašeni finalistima nagrade Sveučilišta Trinity za izvrsnost u poučavanju 2019. godine.

Garcia je u to vrijeme predavala trećim razredima, te je bila specijalizirana za društvene znanosti, odnosno umjetnost i engleski jezik.

'Tako sam uzbuđena što počinjem novu školsku godinu!' napisala je na web stranici školskog okruga prije početka školske godine.

Jose, 19, rekao je da je njegova majka 'tretirala svoje učenike kao svoju vlastitu djecu' i poticala ih da dosegnu svoj akademski potencijal.

'Željela im je to usaditi u mozak', rekao je. 'Voljela se družiti s djecom i učiti ih. Voljela je svoj posao i voljela je svoje suradnike.'

image

Joe i Irma Garcia

Facebook

'Bacila se pred učenike'

Preživjeli iz pucnjave ispričali su kako su Garcia i njezina kolegica, učiteljica Eva Mireles (44), umrle štiteći djecu od napadačevih metaka.

'Ona je preminula s djecom u naručju pokušavajući ih zaštititi', napisao je Garciin nećak John Martinez na Twitteru.

'To nisu bili samo njezini učenici, već i njezina djeca.'

Kći Eve Mireles otkrila je kako se njezina majka u srijedu 'bacila pred učenike'.

'Ne znam kako ću živjeti bez tebe, ali ja ću se pobrinuti za tatu. Ja ću se brinuti za naše pse i zauvijek ću izgovarati tvoje ime kako bismo te uvijek pamtili, Eva Mireles, učiteljica 4. razreda osnovne škole Robb koja se nesebično bacila pred svoje učenike kako bi spasila njihove živote', napisala je Adalynn Ruiz na Facebooku.

Baka jednog od djeteta koje je za dlaku izbjeglo masovnu pucnjavu, rekla je kako je njezina unuka čula Ramosa kada je ušao u sobu: 'Što imamo ovdje?'

'Moja unuka ne može izbaciti iz glave ono što je rekao... morala je pobjeći kroz prozor', rekla je Anita Alves za ITV.com.

Mireles je bila obučena za dvojezično (englesko i španjolsko) obrazovanje, voljela je aktivnosti na otvorenom poput trčanja i planinarenja, a cijenila je svog muža, kćer i 'tri dlakava prijatelja', prema biografiji na web stranici škole.

Njezin suprug Ruben Ruiz policajac je u policijskim snagama školskog okruga, agencije koja istražuje masakr.

Njezina je kći ispričala na društvenim mrežama kako ju je majka zamolila da je slika za web stranicu škole.

'Sjećam se kako me mama zamolila da je slikam. Slikala sam je oko 50 puta prije nego što je našla jednu sliku koja joj se sviđa, htjela je da bude savršena jer je morala to poslati na školsku web stranicu kako bi njeni učenici vidjeli. Moja mama je imala posebno mjesto u svom srcu za svoje učenike . Sjetite se ove heroine', napisala je Adalynn Ruiz.

Mirelesima teta, Lydia Martinez Delgado, tuguje za svojom nećakinjom na Facebooku i moli za svoju obitelj i cijeli grad Uvalde.

'Bjesna sam što se ove pucnjave nastavljaju. Ova djeca su nevina. Puške ne bi trebale biti lako dostupne svima. Ovo je moj rodni grad, mala zajednica od manje od 20.000 stanovnika. Nikad nisam zamišljala da će se ovo dogoditi mojim voljenim osobama', rekla je.

'Sve što možemo učiniti je puno se moliti za našu zemlju, državu, škole, a posebno za sve obitelji.'

Otkazana nastava

Uvalde ima oko 16.000 stanovnika od kojih su gotovo 80 posto Hispanjolci ili Latinoamerikanci, prema podacima američkog popisa stanovništva.

Uvalde je otkazao nastavu u školama diljem okruga do kraja godine i uspostavio savjetovalište za preživjele.

Nakon tragedije, počeli su se pojavljivati zastrašujući detalji.

Guverner Teksasa Greg Abbott otkrio je da je ubojica također pucao u glavu svojoj 66-godišnjoj baki prije nego što je krenuo u osnovnu školu Robb.

Ramos je na društvenim mrežama kazao da planira ubiti baku - koja je, iako teško ozlijeđena, uspjela upozoriti policiju.

Zatim je ponovno objavio da mu je sljedeća meta škola, kamo je krenuo odjeven u pancirni prsluk i s puškom AR-15.

Guverner Abbott je u više navrata odbacivao prijedloge za strože zakone o oružju u Teksasu kad su ga pitali kako je tinejdžer uspio nabaviti oružje kojim je počinio zločin.

Teksaški policajci su otkrili da u kampusu nije bilo naoružanog čuvara kada je stigao napadač, što mu je omogućilo da 'neometano' uđe kroz nezaključana vrata u zgradu u kojoj je ubio 21 osobu.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak poslijepodne, Victor Escalon, regionalni direktor Odjela za javnu sigurnost Južnog Teksasa, rekao je da je Salvador Ramos ušao kroz otključana vrata 'neometano' i da nije bilo stražara.

To je u suprotnosti s ranijim izvješćima da je pucao na zaštitara škole.

Ramos je ušao u školu u 11.40, 12 minuta nakon što je udario kamion ispred škole i krenuo prema kampusu sa svojim kalašnjikovim.

Tada je na mjesto događaja pozvana policija.

U 11.44 u školu su ušli prvi policajci. Ramos je pucao na njih i oni su se povukli.

Nije jasno je li do tada već ubio djecu i učiteljice u učionici četvrtog razreda ili ih je napao nakon što su se policajci povukli.

Od toga trenutka je trebalo sat vremena da stignu specijalizirani SWAT timovi.

U 13.06, incident je proglašen završenim nakon što je Ramos ubijen.

U međuvremenu se vani skupilo 150 policajaca.

Neki od njih su snimljeni kako hapse roditelje, a nekima su, prema riječima svjedoka, čak stavili i lisice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:17