POTRAGA ZA MADDIE

Poluotok blokiran, ronioci u akciji, na nogama policija iz tri države: Cijeli svijet iščekuje vijesti

Policajci se neće usredotočiti samo na jezero, već i na okolno šipražje
 Plx/jao/Solarpix/Profimedia/Plx/jao/solarpix/profimedia

Policija koja istražuje nestanak Madeleine McCann jutros je započela pretragu u jednom akumulacijskom jezeru u Portugalu.

Policijski ronioci viđeni su kako ulaze u vodu kod brane Arade u utorak ujutro, koja se nalazi oko 50 km od mjesta gdje je malena Britanka nestala u odmaralištu Ocean Club u Praia da Luz 3. svibnja 2007., gdje je bila s obitelji kada su joj bile samo tri godine.

U rezervoar je također poslan čamac s dva časnika. Policajci se neće usredotočiti samo na jezero, već i na okolno šipražje, izvijestio je Sky News.

image
Plx/jao/Solarpix/Profimedia/Plx/jao/solarpix/profimedia
image
Plx/jao/Solarpix/Profimedia/Plx/jao/solarpix/profimedia

Vozila i policajci prvi put su viđeni na mjestu rezervoara u ponedjeljak nakon što su se pojavila izvješća o novoj potrazi. To je prva velika potraga za Madeleine McCann u posljednjih devet godina.

Lokalna policija rekla je da koordinira potragu u Algarveu na zahtjev njemačke policije i u nazočnosti britanskih policajaca.

Dio poluotoka na kojem je jezero te obližnje ceste, a koje je dugo nešto više od jednog i pol kilometra, policija je zatvorila u ponedjeljak poslijepodne, izvijestila je portugalska televizijska mreža SIC. U blizini mjesta podignuti su plavi šatori za obavljanje potrage koja će trajati najmanje dva dana.

image
Plx/jao/Solarpix/Profimedia/Plx/jao/solarpix/profimedia

Službeno osumnjičenim za nestanak djevojčice portugalski su tužitelji proglasili 2022. godine Christiana Bruecknera (45). Potragu je zatražila njemačka policija jer je upravo ovo područje posjećivao Brueckner u vrijeme nestanka djevojčice. U lipnju 2020. policija je objavila kako vjeruje da je Madeleine mrtva i da je osumnjičeni Christian Brueckner vjerojatno odgovoran.

Tvrdi se da je osuđeni zlostavljač djece i diler droge posjećivao rezervoar, nazivajući ga navodno "svojim rajem".

Brueckner trenutno služi zatvorsku kaznu zbog silovanja 72-godišnje žene u istom području regije Algarve gdje je nestala Madeleine, ali nije optužen ni za kakav zločin povezan s nestankom djevojčice.

image

Christian Brueckner

Dosad je negirao bilo kakvu upletenost.

Ovo jezero je prethodno pretraženo 2008. godine nakon što je portugalski odvjetnik Marcos Aragao Correia platio specijaliziranim roniocima da provjere mjesto.

Tvrdio je da su mu kontakti s kriminalcima dojavili da je Madeleineino tijelo u rezervoaru, ali ništa nije pronađeno.

Godine 2014. također je pretraženo grmlje u blizini mjesta gdje je nestala, nakon što su britanskoj policiji portugalske vlasti dale dopuštenje za istragu.

Njemački sud prošlog je mjeseca odbacio dodatne optužbe za silovanje i seksualni prijestup protiv Christiana Bruecknera koje nisu bile povezane sa slučajem McCann.

Bio je, naime, optužen za tri kaznena djela teškog silovanja i dva kaznena djela seksualnog zlostavljanja djece u Portugalu između prosinca 2000. i lipnja 2017. godine.

Međutim, sud u Braunschweigu odlučio je da nije odgovoran za ove slučajeve.

Prošle godine, na 15. godišnjicu njezina nestanka, Madeleineini roditelji rekli su da je "od ključne važnosti" saznati istinu o tome što se dogodilo njihovoj kćeri.

Kate i Gerry McCann također su obilježili Madeleinein 20. rođendan ranije ovog mjeseca zavjetujući se da "nikada neće odustati" od potrage za njom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:59