FENOMEN 'GROUPIE UBOJICA'

POMAHNITALI UBOJICA IZ PARKLANDA PRIMA LJUBAVNA PISMA Zaluđene tinejdžerke šalju mu poruke podrške, čestitke, provokativne fotografije...

Nikolas Cruz
 Mike Stocker/Pool / REUTERS

Nikolas Cruz, koji je hladnokrvno smaknuo 17 učenika u ubilačkom pohodu u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u gradu Parklandu u američkoj saveznoj državi Floridi nakon čega je svratio u Subway na piće, a zatim i u McDonald's, trenutno se nalazi u pritvoru jer mu je odbijena mogućnost da se brani sa slobode. No, čini se da među određenom populacijom uživa status svojevrsne zvijezde jer mu ne prestaju stizati pisma obožavatelja, pružaju mu podršku, pomoć, a mnoge djevojke mu nude vezu komentirajući ‘njegove lijepe oči’.

Optuženom ubojici iz Parklanda ne prestaju stizati ljubavna pisma i pisma podrške u zatvor na Floridi.

Kao što se već ranije događalo s osuđenim ubojicama i općenito muškarcima osuđenima za nasilne zločine, Cruz, optužen za 17 ubojstava s predumišljajem i 17 pokušaja ubojstava, prima sugestivne fotografije, čestitke, pisma podrške i ohrabrenja, te izljeve nježnosti, piše floridski Sun Sentinel koji je u posjedu kopija nekih pisama.

Odvjetnik Howard Finkelstein, čiji ured zastupa Cruza, rekao je da je zabrinut zbog pažnje i svojevrsne slave koju Cruz dobiva: ‘Pisma su me jako potresla jer su ih pisale normalne tinejdžerice iz cijele zemlje. To me doista plaši. Izopačeno je.’

‘Sad ti je teško, Nik, i to jako dobro razumijem jer mi se i samoj dogodilo. Ako bilo što trebaš, mogu ti poslati poštom. Samo pitaj. Ako želiš razgovarati, slušat ću te’, piše u jednoj poruci.

18-godišnjakinja iz Teksasa mu je napisala: ‘Kad sam vidjela tvoju sliku na televiziji, nešto me jako privuklo. Imaš prekrasne oči, a zbog pjegica na licu si još zgodniji.’ Pismo je bilo dodatno ukrašeno srcima i nasmiješenim emotikonima.

Jedna mu je pak obožavateljica poslala devet provokativnih fotografija.

Finkelstein je rekao da tako nešto nikad nije vidio: ‘Već 40 godina sam javni branitelj i nikad nisam vidio da je neki optuženik dobio toliko pisama. Svatko povremeno dobije koje pismo, ali nikad ovako nešto.’ Dodao je da Cruz nije vidio nijedno pismo jer se nalazi pod posebnom prismotrom zbog ranijih prijetnji da će se ubiti. Osoblje zatvora Broward County Jail otvara poštu zatvorenika, a ona za koju procijene da je vulgarna ili predstavlja moguću prijetnju, vraća se pošiljatelju.

Sun Sentinel također piše o grupi na Facebooku gdje mu članovi otvoreno pružaju podršku, raspravljaju o svemu što mu se događa, a krivnju za ubojstva svaljuju na sustav koji Cruzu nije na vrijeme pomogao. Izražavaju svoju naklonost ubojici iz Parklanda i njegovo ponašanje opravdavaju autizmom i drugim zdravstvenim problemima, kao i činjenicom da je u djetinjstvu bio zlostavljan. Zbog svega toga smatraju da zaslužuje simpatije.

Fenomen ‘groupieja serijskih ubojica’ nije nikakva novost, već je dugo sociološki fascinantan i zastrašujuć. Ljude su privlačili primjerice Charles Manson, Jeffrey Dahmer i Ted Bundy, koji se čak oženio za jednu svoju obožavateljicu prije nego što su ga pogubili 1989.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:38