BLIŽI SE KRAJ AGONIJE

Pomaknut Ever Given! U jutarnjim satima upaljeni motori golemog broda, ali i dalje nema prolaza

Prema satelitskim podacima praćenja broda, pramac je izvučen iz pijeska na obali i brod se službeno vodi kao ‘na putu‘
Brod Ever Given
 Twitter, Afp

Transportni brod Ever Given, koji već pet dana u potpunosti blokira promet Sueskim kanalom, dijelom je odsukan u noći s nedjelje na ponedjeljak i navodno je upalio svoje motore, no još uvijek nije oslobodio prolaz u jednom od najprometnijih pomorskih pravaca na svijetu.

Prema satelitskim podacima praćenja broda, pramac je izvučen iz pijeska na obali i brod se službeno vodi kao “na putu”, no i dalje se nalazi na istom dijelu kanala na kojem je proveo pet dana. Krma broda pomaknuta je prema sredini kanala i sada ga više ne blokira u potpunosti, no i dalje nema dovoljno prostora za prolazak drugih brodova.

Vlasnici broda, japanska tvrtka Shoei Kisen Kaisha, su rano u ponedjeljak potvrdili kako su brodski motori ispravni, te da će se brod moći kretati pod vlastitim pogonom jednom kada se oslobodi.

Čak 400 metara dugi brod za prijevoz kontejnera zaglavio je u pijesku obale Sueskog kanala još u utorak, dijelom pod utjecajem jakog vjetra i pješčane oluje koja je smanjivala vidljivost, no egipatski general Osama Rabie, čelnik Uprave kanala vjeruje da vremenski uvjeti nisu mogli biti jedini uzrok nasukavanja, te da će se istražiti mogućnost ljudskih ili tehničkih pogrešaka koje su mogle dovesti do nesreće.

Sueski kanal jedan je od najbitnijih pomorskih puteva za svjetsku trgovinu, kojim godišnje prođe čak 12 posto ukupne svjetske pomorske trgovine, te čak 30 posto ukupnog kontejnerskog prometa. Radi se o glavnom pomorskom putu koji povezuje Aziju i Europu, te istok Sjedinjenih Država, a dnevno kroz kanal prođe samo kontejnerskog tereta vrijednog gotovo 10 milijardi dolara.

Dnevno kroz kanal prođe u prosjeku oko 50 brodova, a zbog zastoja kojeg je uzrokovao Ever Given više od 300 brodova u ovom trenutku čeka na prolaz kroz kanal u oba smjera. Neki su brodovi već krenuli obilaznim putem oko Afrike, pored Rta dobre nade, čime su si produljili putovanje za pet do deset dana, no njihovi su vlasnici procijenili kako će još uvijek biti brži od vremena koje će izgubiti na čekanju da se kanal oslobodi, te da dođu na red od prometne gužve koja se stvorila.

Kako većina svjetskog gospodarstva ovisi o dostavi u zadnjem trenutku, a kontejnerski promet isplaniran je u minutu, dosadašnji zastoj mogao bi uzrokovati probleme u proizvodnji i opskrbi u Europi i SAD-u u narednim danima i tjednima, a ekonomsku štetu tek će se zbrajati jednom kada se Ever Given pokrene.

image
Status broda
Vesselfinder
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:09