ČULI SE TELEFONOM

Pomirenje Londona i Pariza na pomolu: Johnson nudi ‘obnovu suradnje‘, Macron čeka prijedloge

Francusko-britanske bilateralne veze zadnjih mjeseci su veoma zategnute zbog provedbe brexita u ribolovu i u kontroli migranata
Emmanuel Macron i Boris Johnson 
 Pool For Yomiuri/AFP

Britanski premijer Boris Johnson u petak je predložio Emmanuelu Macronu "obnovu suradnje Francuske i Velike Britanije" nakon podmorničke diplomatske krize, priopćila je Elizejska palača nakon razgovora dvojice čelnika.

U tom telefonskom razgovoru koji se dogodio u petak dopodne "na zahtjev Londona", Johnson je "izrazio spremnost na ponovnu uspostavu suradnje Francuske i Velike Britanije sukladno našim vrijednostima i zajedničkim interesima (klima, indo-pacifičko područje, borba s terorizmom i drugo)", navodi se u kratkom priopćenju ureda francuskog predsjednika.

"Predsjednik mu je odgovorio da očekuje njegove prijedloge", dodaje se.

Razgovor se dogodio dva dana nakon razgovora Emmanuela Macrona i Joea Bidena zahvaljujući kojemu je popustila napetost između Pariza i Washingtona u vezi s proglašenjem strateškog partnerstva Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije 15. rujna koje se završilo otkazivanjem unosnog ugovora po kojemu je Canberra trebala kupiti francuske podmornice.

Macron je odlučio da će se francuski veleposlanik u SAD-u Philippe Etienne idućeg tjedna vratiti u Washington, ali još nema nikakve odluke o povratku francuskog veleposlanika u Australiju, koji je također pozvan u Pariz.

Naprotiv, pozivanje francuskog veleposlanika iz Londona ocijenjeno je nepotrebnim jer je, kako je rekao francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, "Velika Britanija u ovom slučaju kao deveta rupa na svirali". "Neprestani britanski oportunizam je poznata stvar", rekao je francuski ministar 19. rujna.

Pariz je, dajući do znanja da je nezadovoljan, otkazao i susret francuske ministrice obrane Florence Parly i njezina britanskog kolege Bena Wallacea koji je bio planiran ovog tjedna.

Boris Johnson je u srijedu rekao da sigurnosni pakt AUKUS zaključen između SAD-a, Australije i Velike Britanije u indo-pacifičkom području nije "ekskluzivan" i ne želi "nikoga isključiti".

Francusko-britanske bilateralne veze zadnjih mjeseci su veoma zategnute zbog provedbe Brexita u ribolovu i u kontroli migranata koji s francuske sjeverne obale žele ući u Englesku, koju London ocjenjuje slabom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:38