DO 2020. GODINE

POMOĆ DJECI S OŠTEĆENIM VIDOM U dućanima uskoro Lego kocke s Brailleovim pismom, imat će oblik slova, brojeva i matematičkih simbola

 
 Youtube

KOPENHAGEN - Tvrtka Lego prošli je tjedan u sklopu pilot programa lansirala liniju kockica namijenjenih slijepoj i slabovidnoj djeci, a svrha projekta je pomoći im da što lakše nauče Brailleovo pismo, piše američki NPR.

Projekt pod nazivom "Braille Lego" pokrenut je u suradnji s danskom udrugom slijepih i brazilskom zakladom Dorina Nowill. Nove kockice bojom podsjećaju na originalne Lego kockice i od njih se ne razlikuju izgledom nego teksturom.

Na tržištu će biti dostupne u kompletima od po 250 komada, a imat će oblik slova, brojeva ili matematičkih simbola u Brailleovu pismu. Na njima će biti ispisani i znakovi za djecu koja vide, pa su kockice namijenjene svoj djeci.

Iz uprave tvrtke kažu kako vjeruju da će se na ovakav način pomoći djeci s oštećenjem vida da lakše nauče čitati "brajicu".

"S obzirom na brojne audioknjige i kompjutorske programe koji se danas nude na tržištu, djeca sve rjeđe uče čitati brajicu", kazala je Kate Katulak, zamjenica direktora škole za slabovidne i slijepe osobe "Perkins School" iz Massachusettsa. "Tko od djece ne voli aktivnost kojom se može baviti zajedno sa svojim vršnjacima, a istodobno je edukativna?", kaže Katulak.

"Audioknjige su divna stvar, no kada znate da djeca samo slušaju, jasno vam je da tu nedostaju bitne komponente - gramatika, način na koji se riječi pišu, dakle pravopis, interpunkcijski znakovi i mjesto na kojemu paragraf počinje i završava", smatra Katulak.

Lego Brailleove kockice već se testiraju u školama u Danskoj, Norveškoj, Engleskoj i u Portugalu, a do kraja godine na red će doći Njemačka, Španjolska te Francuska. Do 2020. godine trebale bi biti dostupne posvuda u svijetu.

U Legu se nadaju da će roditelji, učitelji, studenti i svi ostali uvidjeti pozitivan učinak igre s novom vrstom kockica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 14:00