CURE NOVI DETALJI

Pomoćnik redatelja priznao: ‘Nisam provjerio sve metke u pištolju kojim je Baldwin ubio snimateljicu‘

Scena koja se uvježbavala u vrijeme pucnjave bila je krupni kadar koji će pokazati Baldwinovu ruku, futrolu i cijev revolvera
Posljednja fotografija sa seta
 Facebook/serge Svetnoj

Članovi ekipe sa seta filma 'Rust' vjerovali su da je metak koji je ubio snimateljicu Halynu Hutchins lažan, stoji u izjavi koju je u srijedu objavio ured šerifa okruga Santa Fe nakon razgovora s članom ekipe koji je bio u crkvi u kojoj se scena snimala, piše LA Times.

Prema iskazu koji je dan pod zakletvom, pomoćnik redatelja Dave Halls rekao je istražiteljima kako nije provjerio sve metke u pištolju prije nego što ga je predao glumcu i producentu Alecu Baldwinu - što je velika povreda sigurnosnog protokola.

Asistent redatelja Dave Halls:

Lažni meci, koji se ponekad koriste na filmskim setovima, dizajnirani su tako da izgledaju kao pravi meci, ali ne sadrže barut. Često se koriste u krupnim kadrovima.

Prema riječima jednog člana ekipe, koji je tražio da ostane anoniman jer nije ovlašten javno govoriti, scena koja se uvježbavala u vrijeme pucnjave bila je krupni kadar koji će pokazati Baldwinovu ruku, futrolu i cijev revolvera.

Lažni meci mogu se koristiti u scenama u kojima je kamera usmjerena direktno prema cijevi pištolja, jer izgledaju gotovo identično kao pravi meci. Ali lažni meci obično na sebi imaju izbušenu malenu rupu ili postoji udubljenje koje pokazuje da je metak na stražnjoj strani kućišta probušen i inertan.

Prema iskazu koji je dala pod zakletvom, oružarka Hannah Gutierrez Reed — koja je bila zadužena za sigurnosni nadzor i upotrebu oružja na snimanju — rekla je na dan incidenta kako je osigurala da streljivo koje će se koristiti na setu bude lažno i da ne uključuje prave metke.

image
Konferencija za medija ispred ureda šerifa
Nick Layman/AFP

Gutierrez Reed također je rekla istražiteljima da se pravo streljivo nikada nije držalo na snimanju. Istražitelji su u srijedu rekli da su iz kompleta opreme izvukli otprilike 500 metaka streljiva - mješavinu 'praznih metaka, lažnih metaka i onoga za što se sumnja da je prava municija', kazao je šerif okruga Santa Fe, Adan Mendoza.

Za vrijeme ručka, rekla je Gutierrez Reed, vatreno oružje je bilo osigurano u sefu sa šifrom te se nalazilo u bijelom kamionu s opremom kojem samo 'nekoliko ljudi' ima pristup. Ali municija je tijekom ručka bila ostavljena na kolicima i 'nije bila osigurana'.

Čuvarica rekvizita Sarah Zachry uzela je vatreno oružje iz sefa nakon ručka, rekla je Gutierrez Reed. Tijekom snimanja, rekla je oružarka, nekoliko je puta dala oružje Baldwinu, kao i Hallsu.

Halls je rekao istražiteljima kako njegov tipični sigurnosni protokol na setu uključuje provjeravanje postoje li u cijevi pištolja neke 'prepreke' prije nego što oružarka Gutierrez Reed otvori oružje i okrene bubanj.

Na dan incidenta, rekao je Halls detektivu, mislio je da je vidio tri runde i priznao da je 'trebao sve provjeriti, ali nije'. Također se nije mogao sjetiti je li Gutierrez Reed vrtila bubanj oružja.

Prema ranijoj izjavi koju je podnio šerifov ured, Halls je navodno povikao 'hladni pištolj', što znači da oružje nije bilo napunjeno, u trenutku kad ga je predavao Baldwinu. No, član ekipe sjeća se da je Gutierrez Reed ta koja je pištolj proglasila 'hladnim'.

Lažni meci zahtijevaju ozbiljne sigurnosne mjere jer su sličniji stvarnom metku nego ćorci. Mnogi filmski profesionalci upoznati s rukovanjem oružjem na filmskim setovima, rekli su da se oružje napunjeno lažnim mecima naziva 'hladnim' jer ne može pucati.

image
Zgrada ureda šerifa u Santa Feu
Sam Wasson/AFP

Ali nekako je pravi metak dospio u pištolj, prkoseći svim sigurnosnim protokolima rukovanja oružjem. Pucnjava se dogodila kada je Baldwin vježbao vađenje revolvera iz futrole i usmjeravanje prema kameri, navodi se u ranijem iskazu. Hutchins je smrtno ranjena u prsa, a redatelj Joel Souza, koji je bio iza nje, dobio je metak u rame.

Vlasti su tek u srijedu ujutro potvrdile da je metak koji je pogodio Hutchins i Souzu, zapravo bio olovni metak. No, član ekipe, koji je stajao desetak metara dalje, rekao je da im je to bilo jasno odmah nakon pucnjave.

'Nema šanse da je bilo što osim takvog metka moglo napraviti ovakvu štetu', rekao je član tima prisjećajući se kako je Hutchins 'odmah pala kao vreća'. 'Gledao sam ravno u nju, vidio sam izlaznu ranu iz koje je odmah počela curiti krv', rekao je. Član tima nije odmah shvatio da je Souza također pogođen.

Dodao je i da je sama pomisao na držanje prave municije na setu posve nezamisliva. 'U ovom poslu, ako vas uhvate na lokaciji ili na setu s jednim jedinim pravim metkom, odmah dobijete otkaz.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 04:27