'VRLO OSJETLJIV ALAT'

POMOĆU APLIKACIJE NEKAD LOVILI TERORISTE, A DANAS SPAŠAVAJU ŽIVOTE 'Bio sam šokiran kad sam vidio poruku. Otkazao sam sve poslove i izolirao se'

 
 AFP

Hirsh Kotkovsky iz Jeruzalema na svoj je mobitel instalirao aplikaciju koja mu je javila da je bio u blizini osobe zaražene koronavirusom i da sada mora u karantenu.

'Bio sam u šoku', kaže, no ipak je poslušao naredbu da ode u karantenu, koja mu je došla krajem ožujka. Otkazao je sve poslove, a izolirao se i od supruge i četvero male djece, iako nije imao nikakve simptome bolesti.

Kotkovsky je jedan od tisuća Izraelaca koji su dobili slične poruke. U borbi protiv koronavirusa, izraelska unutarnja agencija za sigurnost, Shin Bet, ovlaštena je koristiti sustave za praćenje kretanja ljudi.

Shin Bet tako ima pristup podacima o lokaciji milijuna korisnika mobilnih telefona kako bi pronašla one koji su bili u blizini ljudi kojima je potvrđen koronavirus.

Broj novih slučajeva svakog dana je sada dvocifren, a broj smrtnih slučajeva u Izraelu je ostao relativno nizak, 252.

Mnoge trgovine su se ponovno otvorile, a i neke su škole ponovno počele s nastavom. Činilo se kao da je prvi val zaraze prošao.

'Upravo sada nam treba ova aplikacija, kako bismo razbili zarazu i omogućili ljudima da se vrate svojim životima', rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbat na saslušanju prošlog tjedna.

No širenje ovlasti Shin Beta bilo je predmet prijepora i kontroverzi, tako da se i Vrhovni sud uključio u ispitivanje, a liječnici su optuživali da aplikacija zapravo odvraća ljude od testiranja.

Agencija koja sada djeluje kao sredstvo provedbe javnog zdravlja obično ima zadatak sprečavati napade protiv Izraelaca i redovito nadzire Palestince na okupiranim teritorijima. Protuteroristička tehnologija sada lovi ljude koji su bili izloženi koronavirusu.

'To je isti sustav, iste metode. Znamo da je netko bio ovdje u parku. Od telefonske kompanije možemo dobiti podatke o tome u koliko je sati ta osoba bila tu, na točno kojem mjestu, i tako možemo pronaći tko je još bio u blizini', objašnjava Arik Brabbing iz Shin Beta.

Na pitanje novinara BBC-a je li na taj način moguće nadzirati ljude u stvarnom vremenu nije mogao odgovoriti, no na pitanje o točnosti geolokacije, kaže da je ona dovoljno precizna.

'To je vrlo osjetljiv alat', rekao je, no opovrgnuo mogućnost da se agenti mogu ulogirati u sigurnosne kamere kako bi pratili pacijente.

'Ne, ne, ne. To je protuzakonito. Shin Bet je spašavala živote od terorizma, a sada spašava živote od koronavirusa', dodao je.

Agencija smatra da su locirali gotovo 4.000 pojedinaca koji su se kasnije pokazali pozitivni na koronavirus. To je četvrtina ukupno potvrđenih slučajeva koronavirusa u Izraelu.

Ipak, postoji zabrinutost oko toga prikuplja li aplikacija na taj način previše ljudi, uključujuči i one koji nakratko samo prođu na ulici kraj nekoga tko možda ima koronavirus. Aplikacija je poslala poruku gotovo 79.000 ljudi.

Ipak, liječnici smatraju da bi to moglo biti problematično i ističu da mogućnost za zarazu postoji samo u slučaju bliskog kontakta, što znači udaljenost manja od dva metra, tijekom duže od 15 minuta.

Brabbing tvrdi da sustav prati i trajanje kontakta.

Dok neki smatraju da ova aplikacija spašava živote, drugi se boje narušavanja privatnosti. Ipak, mnogi ne smatraju da je u tome problem, već nisu sigurni u točnost aplikacije, baš poput Kotkovskog s početka priče, koji je poslušao uputu i otišao u karantenu, no ne vjeruje da je zaista bio u kontaktu s nekime tko je bolestan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:16