ZAŠTITA NAFTNIH TANKERA

POMORSKA KOALICIJA U PERZIJSKOM ZALJEVU Katar i Kuvajt će se pridružiti američkoj, a Nizozemska francuskoj misiji

 
Ilustracija
 Art Directors & TRIP / Alamy / Alamy / Profimedia

Katar i Kuvajt rekli su Washingtonu da će se pridružiti američkoj pomorskoj koaliciji u Perzijskom zaljevu koja bi trebala štititi naftne tankere, rekao je glavni zapovjednik američke koalicije u ponedjeljak, dok će se Nizozemska pridružiti francuskoj misiji, tvrdi nizozemska agencija ANP.

Međunarodna pomorska koalicija (IMSC) započela je s djelovanjem u Bahrainu početkom mjeseca, nakon niza napada ranije ove godine koji su pojačali rizik prekidanja izvoza nafte kroz Hormuški tjesnac.

SAD za te napade optužuje Iran, što Teheran odbacuje.

"Katar i Kuvajt su nam već rekli da će se pridružiti, tako da je samo pitanje vremena", rekao je američki pukovnik John Conklin, načelnik stožera koalicije.

Conklin je kazao kako se očekuje da će Katar i Kuvajt pružiti patrolne brodove.

SAD je razgovarao s Kanadom o pridruženju inicijativi, kazao je Conklin na putu za Bliski istok s načelnikom glavnog stožera američke vojske generalom Markom Mileyom koji je u ponedjeljak stigao u Saudijsku Arabiju.

Albanija, Australija, Bahrain, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija pridružili su se američkoj koaliciji.

Nizozemska se pridružuje francuskoj alternativi

Nizozemska novinska agencija ANP objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore iz vlade, da će Nizozemska, od siječnja, šest mjeseci sudjelovati u francuskoj misiji.

Francuska se odbila priključiti američkoj koaliciji te želi formirati europsku alternativu.

Francuska ministrica obrane Florence Parly rekla je u subotu da bi misija mogla započeti početkom iduće godine te da će oko 10 europskih i ne-europskih vlada sudjelovati u koaliciji kad dobiju odobrenje parlamenta.

Parly nije rekla koje su to zemlje.

Nizozemska vlada će u petak objaviti formalno pristupanje koaliciji, tvrdi ANP.

Danska, Italija i Španjolska su među zemljama koje su prethodno izrazile interes za sudjelovanjem u francuskoj koaliciji.

Erdogan posjetio Katar i pozvao na žurno okončanje krize u Zaljevu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak u Dohi na žurno okončanje spora između države Katar i njemu suprostavljenih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom u nadi da će popustiti napetosti u regiji.

Za višesatnog posjeta Kataru Erdogan je ipak isključio zatvaranje turske vojne baze na katarskom teritoriju.

Zatvaranje te baze jedan je od uvjeta koji Katar mora ispuniti ako želi da ga službeni Rijad i njegovi saveznici prestanu držati u izolaciji.

Veze između Dohe i Ankare ojačale su otkako su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske odnose s Katarom u lipnju 2017.

Te četiri zemlju optužuju službenu Dohu da podupire islamističke pokrete i gradi veze sa šijitskim Iranom koji je njima, državama sunitskog islama, glavni protivnik u regiji.

Službena Doha odbacuje optužbe.

"Oni koji traže zatvaranje ove baze su oni koji još nisu shvatili da je Turska bila prijateljica državi Katar u teškim danima", rekao je Erdogan i naglasio "Nikada nismo ostavili svoje prijatelje koji su bili izloženi prijetnjama ili u opasnosti".

"Želim da se kriza koja u Zaljevu traje već dvije i po godine riješi u najkraćem roku", rekao je Erodgan govoreći u bazi u predgrađu Dohe gdje je stacionirano oko 5000 vojnika.

Katar i Turska podržavaju organizaciju Muslimanska braća i ojačali su gospodarske i političke odnose. S druge strane odnosi Ankare i Rijada pogoršali su se otkako su saudijski agenti 2018. okrutno ubili saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu te zemlje u Istanbulu.

Profesor na King's Collegu u Londonu Adreas Kreig objasnio je interese za suradnju između Turske i Katara.

"Turska želi uspostaviti bazu u Zaljevu, a Katar treba stranu vojnu pomoć", nakon što su mu zaljevske zemlje nametnule embargo.

Za Erdoganovva posjeta dvije zemlje potpisale su gospodarske i trgovinske sporazume i predviđaju jaču suradnju tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se u Kataru održati 2022.

Katar je jedina zemlja članica Arapske lige, koja je zajedno sa Somalijom izrazila rezerve prema izjavi kojom se osuđuje turska agresija prema kurdskim borcima na sjeveru Sirije.

Turska je prva zemlja koja je pomogla emiratu Katar kada su protiv njega susjedne zemlje objavile embargo.

Doha je lani najavila pozajmicu od 15 milijarda dolara Turskoj koja bi joj pomogla da prebrodi financijsku krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:19