PROTIVNIK VLADAJUĆIH

'POMOZI NAM PAPA FRANJO! PREDSTAVA STRAVE SE NASTAVLJA' Prosvjednik se popeo na Baziliku sv. Petra i objesio transparent

Jedan muškarac popeo se u ponedjeljak na izbočinu na kupoli Bazilike sv. Petra i razvio transparent prosvjedujući protiv "političke predstave strave", govoreći o talijanskoj vladajućoj koaliciji
 AFP

Jedan muškarac popeo se u ponedjeljak na izbočinu na kupoli Bazilike sv. Petra i razvio transparent prosvjedujući protiv "političke predstave strave", govoreći o talijanskoj vladajućoj koaliciji koja se muči s recesijom i visokom nezaposlenosti.

Prema policiji riječ je o Marcellu Di Finiziu koji je razvio bijeli transparent na kojem je na engleskom pisalo "Zaustavite ovaj masakr! Politička predstava strave se nastavlja" napisano crnom i crvenom tintom, a na talijanskom "Pomozi nam papa Franjo".

On je i mahao talijanskom zastavom dok je nesigurno održavao ravnotežu iznad malenog prozora blizu vrha 137-metarske kupole.

Italija je zapela u najduljoj recesiji otkada je 1970. započela bilježiti kvartalne rezultate, a stopa nezaposlenosti je blizu rekordno visokoj. Potpora tek jedan mjesec staroj koalicijskoj vladi već je pala na 34 posto s 43 otkako je skrpljena u travnju kako bi talijanska politika izašla iz slijepe uloce.

Di Finizio je i ranije imao sličnih prosvjeda na kupoli. Prošloga listopada prenoćio je tamo s transparentom na kojem je kritizirao multinacionalne tvrtke, Europu i bivšeg premijera Marija Montija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:09