NIJE IZNIO DOKAZE

Pompeo 8 dana prije kraja Trumpova mandata iznio zloslutnu optužbu: ‘Al-Qaida ima novo utočište - Iran!‘

‘Al-Masrijev boravak u Iranu ukazuje na razlog zbog kojeg smo danas ovdje... Al Kaida ima novu bazu‘, rekao je Pompeo
 Andrew Harnik/POOL/AFP

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u utorak, ne iznoseći čvrste dokaze, da je teroristička mreža al-Qaida uspostavila novu bazu u Iranu i da Sjedinjene Države imaju manje opcija za borbu protiv te organizacije sada kada se „ukopala” u toj zemlji.

Samo osam dana prije isteka mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, Pompeo je ustvrdio da je Iran pružio utočište vođama al-Qaide i da je podržava, unatoč tome što su obavještajna zajednica i Kongres sumnjičavi prema tome.

The New York Times je u studenome objavio da su izraelski agenti u Iranu ubili člana al-Qaide Abua Muhamada al-Masrija, optuženog da je pomagao u planiranju bombaških napada na dva američka veleposlanstva u Africi 1998. Iran je to zanijekao, tvrdeći da na njegovu teritoriju nema „terorista” al-Qaide.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Nacionalnom novinarskom klubu u Washingtonu kazao da prvi put javno objavljuje da je Al-Masri ubijen 7. kolovoza prošle godine.

Pompeo je dodao da njegov boravak u Iranu nije bilo iznenađenje, dodajući: „Al-Masrijev boravak u Iranu ukazuje na razlog zbog kojeg smo danas ovdje... Al-Qaida ima novu bazu: to je Islamska Republika Iran”.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif na Twitteru je odbacio Pompeove optužbe kao „laži i huškanje na rat”.

Pompeo je dodao da uvodi sankcije protiv vođa al-Qaide u Iranu i trojice vođa kurdskih bataljuna te terorističke organizacije.

Kazao je i da SAD nudi nagradu od 7 milijuna američkih dolara za informacije koje bi omogućile lociranje ili identifikaciju vođe al-Qaide Muhamada Abataja koji boravi u Iranu, poznatog i pod imenom Abd al-Rahman al-Magrebi.

Pompeo je i prije optuživao Iran za povezanost s al-Qaidom, ali bez konkretnih dokaza.

Ranije optužbe administracije bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha da je Iran povezan s al-Qaidinim napadima 11. rujna 2001. na SAD diskreditirani su. No tijekom godina pojavila su se izvješća da se operativci al-Qaide skrivaju u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:40