DIPLOMACIJA

Pompeo najavio sankcije Turskoj zbog ruskih raketa S-400: ‘SAD to neće tolerirati‘

"Turska je ipak odlučila kupiti S-400 i testirati ga, iako postoje kompatibilne alternative sa NATO-vim sustavom"
 Adem Altan/AFP

Sjedinjene Države su odlučile uvesti sankcije turskoj vladinoj agenciji za kupovinu oružja SSB jer je Ankara kupila ruski protuzračni sustav S-400, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik Mike Pompeo.

"Danas poduzete mjere jasno govore da Sjedinjene Države neće tolerirati velike transakcije s ruskim obrambenim i obavještajnim sektorom", precizirao je državni tajnik u priopćenju.

Pozvao se na zakon koji je 2017. gotovo jednoglasno donio Kongres. Washington je uveo sankcije SSB-u i njegovom predsjedniku Ismailu Demiru, kao i drugim čelnicima te turske vladine agencije.

Kongres je u petak odobrio zakon o financiranju Pentagona i odredbu kojom se od izvršne vlasti zahtijeva sankcioniranje Ankare zbog kupovine S-400, raketa koje nisu kompatibilne sa sustavima NATO-a, čija je Turska članica.

Ta prijetnja visi nad Turskom od kada je preuzela te rakete prošle godine, ali predsjednik Donald Trump, koji je u dobrim odnosima s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, do sada ih nije pokrenuo.

Turski predsjednik Erdogan je u petak rekao da bi američke sankcije njegovoj zemlji predstavljale "nedostatak poštovanja Sjedinjenih Država prema važnom savezniku u NATO-u".

"Sjedinjene Države su jasno dale na znanje Turskoj da kupovina sustava S-400'' predstavlja opasnost za sigurnost američkoj vojnoj tehnologiji i osoblju i da donosi velika sredstva ruskom sektoru obrane i pristup oružanim snagama i obrambenoj industriji Turske", naglasio je Pompeo.

Dodao je da je "Turska ipak odlučila kupiti S-400 i testirati ga, iako postoje kompatibilne alternative sa NATO-vim sustavom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 16:25