SURADNJA

Pompeo pohvalio 'strateško partnerstvo' SAD-a i Katara

 Andrew Caballero-Reynolds/Pool / REUTERS

Američki državni tajnik Mike Pompeo pohvalio je u nedjelju "strateško partnerstvo" SAD-a i Katara i kazao je kako već predugo traje prekid veza između tog emirata i njegovih susjeda u Perzijskom zaljevu.

Pompeo boravi u Kataru u sklopu svoje turneje po Bliskom istoku, tijekom koje će posjetiti devet zemalja, a njezina je svrha uvjeriti svoje regionalne saveznice da američko povlačenje iz Sirije ne znači napuštanje Bliskog istoka.

"Naše strateško partnerstvo obuhvaća mnoga područja i nastavlja rasti", rekao je Pompeo na američko-katarskom forumu o strateškom dijalogu u Dohi.

U Kataru se nalazi zračna baza al-Udeid, regionalni stožer američkog središnjeg zapovjedništva. Iz nje je američka koalicija pokretala napade protiv militanata Islamske države (IS).

"Sjedinjene Države i Katar zajedno rade kako bi riješili niz regionalnih sigurnosnih izazova", istaknuo je.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prošle su godine prekinuli diplomatske i prometne veze s Katarom, optuživši ga za sponzoriranje terorizma.

Osim Egipta, ostale četiri zemlje uključene u spor su članice Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu (GCC), grupacije povezane sa SAD-om čije su također članice Kuvajt i Oman.

Pompeo je pozvao u nedjelju na jedinstvo GCC-a dok njegova zemlja pokušava uspostaviti čvrsti savez protiv Irana.

"Sporovi između zemalja koje imaju zajednički cilj nikada ne pomažu", rekao je on u nedjelju na tiskovnoj konferenciji u Dohi.

Napori SAD-a i Kuvajta da riješe spor u Zaljevu nisu dali rezultate.

Pompeova turneja obuhvaća sve zemlje GCC-a. Već je posjetio Jordan, Irak i Egipat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:02