UOČI SUMMITA DVOJICE ČELNIKA

Pompeo se iz Sjeverne Koreje vraća s oslobođenim američkim zatvorenicima, dočekat će ih predsjednik Donald Trump

Mike Pompeo, Kim Jong-un, Donald Trump
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu kako su oslobođena tri Amerikanca koje je zatočila Sjeverna Koreja te da su već na putu kući s državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

- Zadovoljstvo mi je da vas mogu izvijestiti kako je državni tajnik Mike Pompeo na putu natrag iz Sjeverne Koreje s trojicom divne gospode koje svi žele upoznati. Izgleda da su dobroga zdravlja - napisao je Trump na Twitteru.

Trump je rekao kako će dočekati Pompea i Amerikance u zračnoj bazi Andrews izvan Washingtona u četvrtak ujutro.

- Vrlo uzbudljivo! - stoji u njegovu tvitu.

Sudbina korejskih Amerikanaca Kim Hak-songa, Tonyja Kima i Kim Dong-chula bila je među nizom osjetljivih pitanja u pripremama prvoga sastanka čelnika Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Trump je poslao Pompea u Pyongyang kako bi otpratio te ljude kući nakon američkih poziva sjevernokorejskom čelniku da ih oslobodi u gesti dobre volje i iskrenosti prije sastanka čelnika, koji bi se trebao održati krajem svibnja ili početkom lipnja.

Bijela kuća rekla je kako Trump na oslobađanje Amerikanaca od strane sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una gleda kao na "pozitivnu gestu dobre volje" uoči planiranog summita između dvojice čelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:59