IZ KRAJNOSTI U KRAJNOST

Ponavlja li se 2019.? Kina u jeku najveće pandemije ukida karantenu za putnike iz inozemstva

Podaci iz nekih kineskih gradova ukazuju na to da se virus Kinom širi brzinom od više milijuna slučajeva dnevno

Testiranje na virus u Kini, ilustracija

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon što je popustila pod pritiskom građana i ukinula stroge mjere za suzbijanje pandemije, Kina je otišla korak dalje i najavila ukidanje karantene za putnike iz inozemstva. Nije sigurno, piše BBC, odnosili se to na turiste, ali Peking je najavio popuštanje mjera ulaska u zemlju za sve koji imaju studentsku ili radnu vizu za Kinu. Olakšanje mjera odnosi se i na one koji iz inozemstva žele posjetiti obitelj, nakon gotovo tri godine strogog režima na granici.

Nove najave o otvaranju azijskog diva iz kojeg je pandemija krenula događaju se u trenutku kada Kina, zbog popuštanja strogih lockdowna i mjera izolacije, bilježi snažan val širenja zaraze Covidom-19. Studija znanstvenika iz Hong Konga objavljena uoči najave o popuštanju govorila je o tome da bi nakon otvaranja od virusa moglo umrijeti gotovo milijun ljudi. No, službene kineske statistike govore o tek nekoliko stotina slučajeva dnevno, i vrlo malo smrtnih slučajeva. Procjene drugih izvora i podaci iz nekih kineskih gradova ukazuju na to da se virus Kinom širi brzinom od više milijuna slučajeva dnevno. Sukladno tome, vjeruje se da i da dnevno nekoliko tisuća ljudi umre od posljedica zaraze. Ako je navedeno točno to znači da se ponavlja 2019. godina. Tada je Peking bio pod kišom kritika zbog netransparentnosti i skrivanja pravog stanja u kineskim bolnicama nakon što je postalo jasno da se pojavio novi ubojiti virus.

Zapadni mediji nakon otvaranja početkom mjeseca javljali su o praznim ulicama i punim krematorijima. Službeni Peking objavio je među ostalim i zbog toga u nedjelju da više neće objavljivati broj zaraženih. Prethodnog tjedna dnevne statistike su govorila o oko 4000 novih slučajeva dnevno i vrlo malo smrtnih slučajeva.

image
Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited

Kina je, podsjeća BBC, posljednja od velikih gospodarstava koja se otvorila od početka pandemije prije tri godine. Strogi režim ostavio je posljedice na ekonomiju i cijeli svijet, ali nakon neobično ozbiljnih prosvjeda protiv vladinim mjera Peking je nakon nekoliko tjedana demonstracija odučio poslušati glas naroda. Posebno je na bijes građana utjecala smrt 4-mjesečne bebe u jednom od zatvorenih stambenih kompleksa kojima vlasti nisu zbog mjera dopustile da dođu do liječnika. Nakon godina izolacije i maski Covid-19 se, čini se, svom snagom obrušio na Kinu. Zatvorene granice bila su zadnja od preostalih mjera, ali nova direktiva sada kaže da karantene, koja je isprva trajala tri tjedna, a onda je srezana na pet dana, više neće biti. Od 8. siječnja vrijede nove mjere odnosno mjere više ne vrijede i ograničenja nema.

Na ovo već reagiraju susjedi. Japan je dan nakon kineske najave o ukidanju ograničenja objavio da će postrožiti granične kontrole za sve putnike iz Kine uključujući i strance i Japance. Oni će biti testirani na ulazu u zemlju, a pokažu li se pozitivnima, morat će u sedmodnevnu karantenu.

Prema internom dokumentu Kineske nacionalne zdravstvene komisije u prvih 20 dana prosinca u Kini je zaraženo gotovo 250 milijuna ljudi. Tu su informaciju prenijeli Financial Times i Bloomberg News. Ako je točna, to znači da je 18 posto Kineza zaraženo nakon uklanjanja ograničenja. Osim toga, to bi bila najveća erupcija Covida od početka pandemije.

Iako su Kinezi jedva dočekali otvaranje nakon godina ograničenja osobnih sloboda, mnogi su i kritizirali ovakav preokret u vladinoj politici. "Sretna sam, ali i bez teksta. Ako ćemo ovo sada napraviti bez obzira na sve, zašto smo onda ove godine patili sa svakodnevnim Covid testiranjima i lockdownima?", prenosi BBC razmišljanje Rachel Liu, stanovnice Šangaja. Njezini roditelji, bake i djedovi i njezin partner dobili su vrućicu prošlog tjedna, a riječ je o ljudima koji žive u Šangaju, Xi‘anu i Hangzhou, rekla je. Mnogi se pitaju čemu daljnje otvaranje granica usred jakog virusnog vala. Predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak je komentirao situaciju u svojoj zemlji koja najozbiljnije dosad dovodi pod upitnik mudrost odluke vlasti kojoj je na čelu. Naime, upravo je kineski vođa zagovarao politiku nulte tolerancije, a sada bi se njega moglo kriviti za val smrtnih slučajeva i broj zaraženih. Xi Jinping pozvao je dužnosnike da učine sve što je izvedivo da se spase životi.

Medijska izvješća govore o natrpanim, preplavljenim bolnicama i nestašicama lijekova, pacijentima koji dolaze nonstop i iscrpljenom medicinskom osoblju. Peking je objavio da će uskoro početi s distribucijom Paxlovida, Pfizerova lijeka protiv Covida zbog dosad neviđenog broja zaraženih i broja teških slučajeva i hospitalizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:25