META PROTIV RAME

'PONOVNO ĆEMO POSTATI EUROPSKA SJ. KOREJA' Albanski predsjednik optužio premijera da vraća jednopartijski režim, pozvao građane na veliki prosvjed

Meta optužuje Ramu da želi vratiti jednopartijski režim i poziva građane na veliki prosvjed 2. ožujka
Edi Rama
 Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Albaniji prijeti da ponovno postane “europska Sjeverna Koreja”, upozorio je albanski predsjednik Ilir Meta, aludirajući na premijera Edija Ramu kojeg optužuje za faraonske ovlasti.

Meta je u sukobu sa socijalističkom vladom Edija Rame oko ustavnih promjena kojima vlada, tvrdi on, želi preuzeti kontrolu nad Ustavnim sudom.

Predsjednik Meta optužuje premijera Ramu da se ponaša kao da želi vratiti jednopartijski režim. U intervjuu za Euronews Ilir Meta je poručio da vodi “bitku za demokraciju”, ističući kako nije riječ o osobnom sukobu između njega i Edija Rame, kojeg optužuje da je uzurpirao svaku nezavisnu instituciju u svoju korist.

Kontrolira sve

Predsjednik u Albaniji nema velike ovlasti. Kao i u Hrvatskoj, osoba na toj funkciji trebala bi predstavljati sve građane.

“Kako mogu biti iznad stranačke politike kad imamo potpuno prisvajanje države od strane vladajuće većine koja kontrolira sve u Albaniji”, pita se Meta u intervjuu Euronewsu. Prije nego što je postao predsjednik, Meta je bio lider Socijalističkog pokreta za integraciju, male ljevičarske stranke koja je sad u opoziciji.

On poziva na demonstracije protiv vladajuće politike u Tirani 2. ožujka, dok je Rama pokrenuo proces smjene predsjednika, prvi u postkomunističkoj Albaniji. Nije riječ o borbi za vlast, ističe predsjednik Meta koji tvrdi da se bori za vladavinu prava i demokraciju u Albaniji.

“Danas živimo, nažalost, u jednopartijskom režimu. Prijeti nam da se vratimo 30 godina unatrag kad smo bili Sjeverna Koreja Europe”, rekao je Meta, aludirajući na Albaniju u vrijeme Envera Hodže, vlastodršca koji je Albaniju ogradio betonskim bunkerima i držao je pod diktaturom i u maksimalnoj izolaciji od ostatka svijeta.

Albania's Socialist Movement for Integration (LSI) party's founder and newly elected President Ilir Meta, casts his ballot at a polling station in Tirana, during a parliamentary election on June 25, 2017. - Albania votes in a parliamentary election with Socialist Prime Minister Edi Rama hoping to boost his grip on power and lead the Balkan country into talks on European Union accession. (Photo by STRINGER / AFP)
AFP
Ilir Meta

Meta je prošli tjedan pozvao građane na velike demonstracije u Tirani 2. ožujka, najavljujući da će taj dan potpisati prvu uredbu protiv “državnog udara” Ramine vlade na pravosuđe.

Reforma pravosuđa, koju Albanija provodi kako bi dobila zeleno svjetlo za pokretanje pregovora o članstvu s EU, propala je, tvrdi Meta koji je lani htio iskoristiti predsjedničke ovlasti da zabrani održavanje lokalnih izbora u lipnju, koje je bojkotirala oporba.

Manipulacija izborima

To mu nije uspjelo i Ramina Socijalistička stranka osvojila je većinu. Oporbene stranke mjesecima su održavale demonstracije, optužujući Ramu za korupciju i manipulaciju izborima 2017. godine, nakon što su njemački mediji objavili snimku na kojoj se čuje kako diler drogom u Draču govori dužnosnicima Ramine stranke da planira natjerati pristaše oporbe da glasaju za socijaliste i tako pomoći prijatelju da postane zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:19