REPORT GOJKA DRLJAČE

Ponovno eksplodirale cijene energenata u Europi, na udaru i Hrvatska: Evo što se događa

Ovakva kretanja na energetskom tržištu ukazuju kako bi nas tek moglo čekati daljnje podizanje inflacijske spirale.

Izgradnja kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin

 Matija Djanjesic/cropix

U očekivanju hladnijeg vremena, u zadnja dva dana cijene energije ponovo su eksplodirale u Europi. S obzirom na to da se u više velikih gradova očekuju temperature ispod nule dobavom se prevenira nestašica zbog snažnog rasta potrošnje. Uz pokušaj da se osigura adekvatna opskrba, novom rastu cijene energenata dao je doprinos Rusije da limitira razinu isporuka te isključivanje više nuklearnih elektrana u Francuskoj zbog održavanja.

U ponedjeljak su cijene plina porasle 8,8 posto, a treba voditi računa kako su tijekom je ove godine prirodni plin skuplji kumulirano 600 posto. Tijekom vikenda kratkoročne cijene električne energije snažno su skočile u više zemalja. U Francuskoj su najviše od 2009. godine, a u Njemačkoj na najvišoj razini ikada. Snažni skok zabilježen je i za RH.

Prema pisanju Bloomberga glavni izvršni direktor Trafigura Groupa, kompanije koja trguje dobrima i energentima, izjavio je kako očekuje restrikcije u slučaju hladne zime. Ta izjava došla je prije nego je Eletricite de France zaustavila nuklearne reaktore koji osiguravaju 10 posto francuske električne energije iz nuklearnih izvora. Tzv. Bencmark Dutch indeks cijena plina skočio je na 149 eura, najviše za većinu važećih ugovora, što je najviše od 40-postotnog povećanja cijene 6. listopada. Spremišta plina u Europi samo su 60 posto puna.

Ovakva kretanja na energetskom tržištu ukazuju kako bi nas tek moglo čekati daljnje podizanje inflacijske spirale.

Na stranici EnergyLive možete pronaći podatke od kretanju cijena na energetskom tržištu Europe za dan unaprijed. Iz tablice na toj stranici vidljivo je da je cijena u Hrvatskoj bila prije godinu dana 111 eura po MWh, dok je danas 344 eura. Prije samo mjesec dana bila je na 246 eura.

Ispod je karta s današnjim cijenama dan unaprijed na 20. prosinca 2021.

image

Cijene 20. prosinca 2021.

Brif:

Strelovito širenje omicron varijante iniciralo je rasprodaju dionica u Europi. Uz to dioničko u Sjedinjenim državama potonulo je nakon što je jedan ugledni demokrata odbio podržati u Senatu Bidenov novi paket fiskalnih poticaja.

Nizozemska je prva zemlja u EU koja je ponovo ušla u lockdown zbog omicrona, dok je niz zemlja uveo strože kontrole međunarodnom prometa. U Britaniji pokušavaju forsirati brze testove.

Novi film iz serije o Spider-Manu donio je producentima rekordnu prodaju karata.

Preporuke dnevnog štiva:

David Wallace: Zašto je omicron već prešao vrh u Gautengu

Istraživanje: Čiji su algoritmi pretraživanja najbolje limitirali informacije bazirane na teorijama zavjere

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:55