UHIDBENI NALOG

PONOVNO RASPISALI UHIDBENI NALOG Španjolska zatražila izručenje katalonskih dužnosnika iz Belgije i Škotske

Carles Puigdemont
 REUTERS

Sudac španjolskog Vrhovnog suda Pablo Llarena u utorak je ponovo raspisao europski uhidbeni nalog za troje bivših članova katalonske vlade koji se nalaze u Škotskoj i Belgiji, a koji su u Španjolskoj optuženih za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Lluis Puig (60) bio je zadužen za kulturu, Toni Comín za zdravstvo (48), a Clara Ponsatí (62) za obrazovanje u katalonskoj regionalnoj vladi kojom je predsjedao Carles Puigdemont.

Nakon što su u listopadu 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, proglasili su republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španjolsko državno odvjetništvo bilo je podiglo optužnicu protiv njih, no nisu se odazvali pozivu na sud u Madrid.

Puig i Comín otišli su u listopadu 2017. u Belgiju, gdje se nalazi i Puigdemont, dok je Ponsatí otišla u Škotsku.

Belgija je u svibnju 2018. odbila izručiti katalonske dužnosnike zbog nepravilnosti u zahtjevu poslanom iz Španjolske, nakon čega je španjolski sudac Llarena povukao uhidbeni nalog. Zbog povlačenja je i škotski sud pustio na slobodu Ponsatí, koja se dobrovoljno javila tamošnjem sudu.

No nakon što je prije tri tjedna Vrhovni sud u Madridu izrekao osuđujuće presude za dvanaestero njihovih suradnika koji su ostali u Španjolskoj, od čega je njih devetero dobilo zatvorske kazne od 9 do 13 godine, Llarena je raspisao novi uhidbeni nalog zatraživši od pravosuđa Belgije izručenje Puigdemonta.

Zatim je zatražio i izručenje Puiga, Comína i Ponsatí.

Očekuje se da će troje dužnosnika odbiti izručenje

Comín i Ponsatí optuženi su za poticanje stanovnika na ustanak i za nezakonito korištenje javnog novca, upotrebljenog za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Puig je optužen za neposluh i nezakonito korištenje novca.

Sudac Llarena vjeruje da će oni, baš kao i Puigdemont, biti izručeni iz Belgije i Škotske nakon što je u Španjolskoj izrečena osuđujuća presuda njihovim suradnicima za ista djela.

Odvjetnici optuženih poručili su u ponedjeljak kako će se oni dobrovoljno odazvati sudovima u Belgiji i Škotskoj. Sasvim je izgledno da će odbiti izručenje u Španjolsku, kao što je prije tjedan dana učinio i Puigdemont. On je tada rekao kako u Španjolskoj ne bi imali pravedno suđenje.

Odvjetnik Aemar Anwar u Škotskoj, koji zastupa Ponsatí, rekao je kako je ona nedužna.

„Nije počinila nikakvo kazneno djelo. Poticanje na ustanak nije specificirano u Škotskoj, ono ne postoji u većini demokratskih zemalja“, rekao je Anwar, a prenose novine El Mundo. „Ponsatí nije napravila ništa osim što je pomogla organizirati miroljubiv i demokratski referendum. Ona je odlučna boriti se za svoju stvar“, dodao je.

Ponsatí predaje ekonomiju na škotskom sveučilištu St Andrews

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:41