U VODKI JE ISTINA

‘Popij to, moraš!‘: Svi su mislili da je nitko neće ozbiljno shvaćati, a onda je Lavrova usred Moskve ostavila bez teksta

Ovih je dana postala poznata jedna anegdota sa sastanka Baerbock i Lavrova u siječnju u Moskvi

Annalena Baerbock i Sergej Lavrov u Moskvi (18.1.2022.)

 AFP

Radi li Annalena Baerbock dobro svoj posao kao njemačka ministrica vanjskih poslova? To je pitanje koje se u njemačkoj javnosti stalno iznova postavlja otkako je ova 41-godišnja političarka Zelenih nakon izbora u listopadu 2021. došla na tu funkciju, piše Deutsche Welle.

Njoj se u početku prije svega predbacivalo to što je svojom nespretnošću upropastila u početku dobre izborne šanse zelenih, te se govorilo kako je i premlada i suviše neiskusna za tu važnu funkciju. Smatralo se da nju važni svjetski igrači, poput Putina ili Erdogana, uopće neće ozbiljno shvaćati.

No sada je već i Putinu jasno da nikako ne bi trebalo ponoviti grešku koji su već mnogi činili i podcijeniti Baerbock. A još prije Putina to je postalo jasno njegovom šefu diplomacije, ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. On je naime među prvima na međunarodnoj sceni iskusio da Annalena Baerbock vrlo dobro zna što želi - a što ne.

image

Sergej Lavrov i Annalena Baerbock u Moskvi (18.1.2022.)

AFP

Ovih je dana postala poznata jedna anegdota sa sastanka Baerbock i Lavrova u siječnju u Moskvi, piše Deutsche Welle.

Kako je u jednom intervjuu za magazin Spiegel ispričala sama ministrica, tamo je Lavrov je nakon službenog razgovora pozvao njemačku delegaciju na ručak. Nakon što je izneseno predjelo, u dobroj ruskoj tradiciji je poslužena vodka. Prema njezinim riječima, njemačka ministrica, koji je tada na funkciji bila tek 42 dana, ponuđeno piće nije dirala.

Tada joj je Lavrov rekao da vodku mora popiti, to je običaj. No, njemačka ministrica nije se dala. Rekla je da je bila u Rusiji prije nekoliko godina i ljudi su joj govorili da mora postati čvršća i više piti, inače nikada neće postati vrhunska političarka. Ali njoj je i bez alkohola uspjelo doći na vrh, rekla je Lavrovu i dodala: "Ako je pijenje vodke u podne test izdržljivosti i snage... Znate, ja sam rodila dvoje djece."

image

Annalena Baerbock

Russian Foreign Press Service/AFP

Za Lavrova i ostale prisutne muškarce je ispijanje vodke očito bila neka vrsta prijemnog ispita u svijet muškaraca, u kojem se ona, nova žena na toj sceni, treba dokazati. Ali ona je uvela jedan drugi standard, onaj po kojem je muškarci ne može pratiti: rađati djecu. To je bio njezin trik. Preuzela je vođenje igre, piše Deutsche Welle

U međuvremenu je Rusija napala Ukrajinu, ali Lavrov više nema iluzija o Baerbock: ona je postala oštra zagovornica uvođenja još žešćih sankcija EU protiv Rusije kao i još obimnijeg naoružavanja ukrajinske vojske. U međuvremenu joj Moskva predbacuje korištenje "propagande mržnje" protiv Rusije. Prošlo je vrijeme za sitna podbadanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:07