LOŠE VIJESTI ZA OBAMU

Popis stanovništva ide na ruku republikancima

Tradicionalno republikanski Teksas od izbora 2012. imat će četiri dodatna mjesta u Kongresu
 AFP

WASHINGTON - Populacija SAD-a u prošlih je 10 godina porasla za 9,7 posto, na 308,745.538, no rast je najveći u saveznim državama koje tradicionalno glasuju za republikance, koje će stoga dobiti više zastupničkih mjesta u Kongresu i veći broj elektora na predsjedničkim izborima.

Naime, glavna je svrha popisa stanovništva, koji se u SAD-u provodi svake okrugle godine od 1790., rasporediti 435 mjesta u Zastupničkom domu po državama, kako bi svaka izborna jedinica zahvatila podjednak broj birača. Promjene u broju kongresnika imaju potom izravan utjecaj na elektorski koledž koji bira predsjednika jer svaka država ima elektora koliko i predstavnika u Zastupničkom domu i Senatu.

Nije nužno dobra vijest

Najveći dobitnik ovaj je put Teksas, tradicionalno republikansko uporište, koje će uz sadašnja 32 kongresnika dobiti još četiri. Veći broj predstavnika dobit će i Arizona, Georgia, Florida, Nevada i Utah, također sklone republikancima, dok će demokratske države poput Massachusettsa, Illinoisa i New Yorka te tzv. neodlučne države Ohio i Pennsylvania, koje su na ipak poduprle Baracka Obamu, izgubiti mjesta u Zastupničkom domu. Jedina čvrsto demokratska država koja će dobiti dodatno mjesto je Washington.

No, analitičari ipak upozoravaju kako činjenica da će neka republikancima sklona država dobiti više mjesta ne znači da će to biti dobro za republikance. Prije svega, za veći dio porasta stanovništva u mnogim državama zaslužna je imigracija iz Latinske Amerike - a Hispanci su u posljednje vrijeme skloniji glasati za demokrate.

Hispanci će odlučiti

- Ono što se događa jest da su neke države koje su dobile mjesta postale manje republikanske. Teksas će vjerojatno za 10-tak godina biti vrlo neizvjesna država, dijelom i zbog rasta u broju Hispanaca - rekao je za Financial Times Thomas Mann iz Brookings Instituta.

U međuvremenu se iduće godine očekuje i bitka oko prekrajanja izbornih jedinica. U državama u kojima su na vlasti republikanci, glavnu će riječ voditi oni, no, barem u Teksasu, zadnju bi riječ moglo ipak imati Obamino ministarstvo pravosuđa.

Jer, federalni zakoni kažu da se izborne jedinice u slučajevima kada postoji brojna manjina moraju iscrtati tako da ta manjina može izabrati svoje predstavnike - drugim riječima, jedinice bi trebalo napraviti tako da Hispanci barem u nekima čine većinu. No, da ni tada sve nije izvjesno pokazuju da su ove godine dvije takve jedinice u Teksasu prešle - republikancima.

Rast, ali jako spor

Rezultati popisa stanovništva pokazuju i da se ono seli iz srednjeg zapada na pacifičku obalu, gdje većinu ekonomije čine usluge i visoka tehnologija. Najbrže je rasla Nevada, i njezino sjedište zabave Las Vegas, za 35,1 posto. Michigan, u kojemu je i Detroit, sjedište američke autoindustrije, jedina je država u kojoj je zabilježen pad stanovništva, za 0,6 posto.

No, dok za razliku od brojnih drugih razvijenih država stanovništvo SAD-a i dalje raste, taj je rast najsporiji još od Velike depresije. Prethodni je popis pokazao rast od 13,2 posto.

Kako izgleda kad SAD popisuje svoje stanovnike

potrošeno 7 milijardi dolara, manje od predviđenih 11 milijardi

635.000 popisivača

službeno se odnosi na 1. travnja, a provodio se od ožujka do srpnja

formulari se šalju poštom - ispunilo ih je 74 posto ljudi

ostale su tražili anketari, za dio stanovnika podaci su prikupljeni od susjeda

broje se sve osobe koje su u trenutku popisa u SAD-u: i državljani, i stranci i ilegalni imigranti

postavljeno je 10 pitanja, uključujući ime, spol, dob, datum rođenja, pripadnost etničkoj skupini, rasi, žive li u vlastitom ili unajmljenom stanu

podaci se smiju koristiti samo za izradu statistike

sudjelovanje je obavezno prema ustavu, ali u praksi kazne ne postoje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:25