SVE NAOPAKO

Poplave, covid, ekonomski krah, nesposobna vlast - nekad zemlja osmijeha, danas zemlja očaja

Početak pandemije prošle godine za Tajland je djelovao pogubno
Kaos u Tajlandu
 AFP

Nekad zemlja osmijeha, danas zemlja u kojoj se problemi nižu jedan za drugim. Početak pandemije prošle godine za Tajland je djelovao pogubno.

Zemlja se momentalno zatvorila za turiste i strance, što je ekonomski opustošilo brojne otoke i gradove, a posljedično i cijelu državu. Osiromašeni narod izlazio je na ulice kako bi protestirao protiv političkog vrha, ali premijer Prayut im je odgovarao nasiljem. Godinu dana odgovor premijera/generala je bio kako je zemlju zaštitio od covida, ali nakon travnja ove godine ostao je i bez tog argumenta. Treći val koronavirusa potpuno je pokosio Tajland, dnevno je bilo više od 20.000 novozaraženih, uvodili su se strogi lockdowni, a kao 'šlag na tortu' stigao je potpuni fijasko s programom cijepljenja.

U međuvremenu, Tajland se odlučio djelomično otvoriti za turiste (cijepljeni stranci mogu na otok Phuket bez karantene), cijepljenje se ubrzalo, politički vrh se obranio od napada, ali sada je došao na dnevni red novi problem - poplave.

Tropska oluja Dianmu izazvala je poplave u 30 provincija, a najteže je pogođena središnja regija kraljevstva, priopćeno je iz tajlandskog Odjela za sprječavanje i ublažavanje katastrofa. U samom Bangoku poplavljeno je 70.000 domova, a u sjevernim i središnjim provincijama poginulo je šest osoba, piše MSN.

image
Lillian Suwanrumpha/AFP

Razina rijeke Chao Phraya, koja prolazi kroz Bangkok, stalno raste dok vlasti ispuštaju vodu iz brana dalje uzvodno.

Vojnici su u utorak postavili barijere i vreće s pijeskom kako bi zaštitili drevne arheološke ruševine i znamenitosti, kao i susjedstva u staroj prijestolnici Ayutthaya, nekih 60 km sjeverno od Bangkoka.

image
Lillian Suwanrumpha/AFP

Vlasti se još nadaju da će Bangkok izbjeći ponavljanje katastrofalne sezone monsuna 2011. godine, kada je doživio najveću poplavu u posljednjih nekoliko desetljeća - petina grada bila je pod vodom, a poginulo je više od 500 ljudi.

image
Lillian Suwanrumpha/AFP

Gradska uprava Bangkoka kaže da pomno prati vodostaj Chao Phraye i da ima spremne pumpe za vodu i vreće s pijeskom.

"Upozorit ćemo ljude ako postoji znak da razina vode raste", rekao je u utorak guverner Bangkoka Aswin Kwanmuang, piše MSN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 19:20