PRIRODNA NEPOGODA

Poplave i evakuacije u Sjevernoj Koreji, Kim Jong-un šalje pomoć, najavljeno još kiše

Kim je naredio u nedjelju slanje građevinskog materijala i financijsku potporu za pokrajinu, javlja državna novinska agencija KCNA
Kim Jong-un
 STR/KCNA VIA KNS/AFP

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio je u nedjelju slanje pomoći u područja pogođena poplavama iz kojih je oko 5000 ljudi moralo biti evakuirano.

Snimke javne televizije KCTV pokazuju poplavljene kuće sve do krovova te oštećene mostove zbog obilnih kiša.

"Stotine hektara poljoprivrednog zemljišta" poplavljene su u južnoj pokrajini Hamgyong, a ceste i nastambe oštećene zbog puknuća brana, dodaje televizija.

Vremenska nepogoda dogodila se pošto je Kim Jong-un u lipnju priznao da se njegova zemlja suočava "s teškom situacijom" u pogledu opskrbe hranom.

Kim je naredio u nedjelju slanje građevinskog materijala i financijsku potporu za pokrajinu, javlja državna novinska agencija KCNA.

"Tlo je poplavljeno, a nove kiše prijete"; upozorio je Ri Yong-nam, zamjenik ravnatelja sjevernokorejske meteorološke službe i rekao: "Prognoze su kiše do 10. kolovoza u više pokrajina".

Sjevernoj Koreji prijeti nedostatak 860.000 tona hrane ove godine, prema procjeni UN-ove agencije za hranu (FAO) objavljenoj u srpnju.

Agencija je upozorila da će teško razdoblje biti od kolovoza do listopada.

Sjevernokorejski režim je pod međunarodnim sankcijama jer razvija nedopuštene vojne programe, a zemlja desetljećima teško ispunjava zadaću da osigura dovoljno hrane za svoje stanovništvo te su nestašice hrane redovite.

Dodatni pritisak stvorio se zbog odluke vlasti da zatvori granicu kako bi suzbila pandemiju koronavirusa. Sjeverna Koreja još trpi posljedice niza oluja i poplava iz 2020.

Velika glad pogodila je Sjevernu Koreju 90-ih godina, kada se raspao Sovjetski Savez, saveznik koji je slao pomoć i u tom razdoblju umrle su stotine tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:55