BERLIN

Popravlja se zdravstveno stanje ruskog opozicijskog političara Alekseja Navaljnog

‘Došlo je do određenog poboljšanja simptoma izazvanih gutanjem tvari iz skupine inhibitora kolinesteraze, koja je izazvala trovanje‘
Aleksej Navaljni
 Yuri KADOBNOV/AFP

Zdravstveno stanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog se popravlja, objavila je u petak berlinska bolnica u kojoj se liječi nakon što je otrovan u Rusiji.

"Došlo je do određenog poboljšanja simptoma izazvanih gutanjem tvari iz skupine inhibitora kolinesteraze, koja je izazvala trovanje", navela je bolnica u priopćenju i precizirala da je pacijent i dalje u induciranoj komi i na respiratoru. 

Njegova glasnogovornica Kira Jarmuš je u tvitu potvrdila da on "trenutačno nije životno ugrožen". 

"Ipak liječnici se i dalje suzdržavaju dati bilo kakvu prognozu", dodala je.

Bolnica je ponovila da za sada nije moguće reći hoće li Navaljni (44) imati dugotrajne posljedice "tog teškog trovanja".

U ponedjeljak, dva dana nakon hitne hospitalizacije Navaljnog u Njemačkoj, liječnici berlinske bolnice su rekli da su dijagnosticirali tragove trovanja kemijskim oružjem, nervnim otrovom iz skupine inhibitora kolinesteraze.

Među njima je i sarin, kojim je otrovan bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija 2018. u Engleskoj.

Ruski liječnici koji su zbrinuli Alekseja Navaljnog u Sibiru tvrdili su da tijekom njihovih testiranja nije pronađena takva tvar u njegovom organizmu. 

Glavni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Navaljni, kolabirao je u četvrtak u zrakoplovu nakon što je popio čaj u zračnoj luci. U subotu je iz Sibira prebačen na liječenje u Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2020 11:01