STANJE U SUSJEDSTVU

Popuštanje restriktivnih mjera uvedenih u BiH kako bi se spriječilo širenje koronavirusa moglo bi početi od 4. svibnja

 Ilustracija / Ahmed Hadrovic / Sipa Press / Profimedia

Popuštanje restriktivnih mjera uvedenih u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječilo širenje koronavirusa moglo bi početi od 4. svibnja, dok su sve glasniji zahtjevi za ukidanje prisilne izolacije njenih građana, posebice onih koji dolaze iz inozemstva.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara potvrdio je u četvrtak za lokalne medije kako će entitetskom kriznom stožeru predložiti da se policijski sat u cijelosti ukine od 4. svibnja, a ne bude li to moguće napraviti odmah tada bi se postupno skraćivao i potpuno ukinuo do 11. svibnja.

"Na temelju detaljne analize sigurnosnog stanja u Federaciji BiH smatram kako su stečeni uvjeti za potpuno ukidanje ove mjere", naveo je Čampara u svom prijedlogu upućenom kriznom stožeru čijom je odlukom 21. ožujka uveden policijski sat, po kojem je svako kretanje zabranjeno u razdoblju od 20 sati navečer do 5 sati ujutro.

Ista je mjera na snazi i u Republici Srpskoj, no vlasti u tom entitetu još nisu najavile hoće li i kada ukidati policijski sat.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić kazao je novinarima u Banjoj Luci kako će bilo kakvo popuštanje mjera u tom entitetu uslijediti samo uz striktan epidemiološki nadzor.

"To podrazumijeva da će se sve mjere koje se ublaže moći restriktivno vratiti ukoliko procijenimo da se broj zaraženih povećava ili da to odstupa od onog trenda koji je uspostavljen u proteklih mjesec i pol dana", kazao je Šeranić ali je istaknuo kako u RS-u planiraju zadržati mjeru obvezne karantene za sve koji u BiH dolaze iz inozemstva.

Ta se mjera do sada pokazala problematičnom zbog loše organizacije i činjenice da se građane BiH koji ulaze u svoju zemlju najprije prisilno zadržavalo u šatorima postavljenim uz granične prijelaze, a zatim ih se pod policijskom pratnjom slalo u objekte za izolaciju u matičnim općinama uz rješenja kako tamo moraju provesti čak 28 dana odvojeni od svijeta i svojih obitelji.

Uz to se ispostavilo kako su neki od tih objekata bili neuvjetni, a osobama koje su tamo smještene danima nitko nije ni mjerio temperaturu niti je nad njima provedeno testiranje na koronavirus.

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH je tek nakon pobune prisilno izoliranih, koji su ovog tjedna zaprijetili štrajkom glađu, skratilo razdoblje karantene na dva tjedna te naložilo županijskim kriznim stožerima obavezno redovito testiranje.

Dužnosnici iz oporbenih ali i vladajućih stranaka upozorili su kako taj sustav ne valja te kako BiH ne smije na takav ponižavajući način tretirati vlastite građane.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović (HDZ BiH) u četvrtak je u posebnoj izjavi zatražio da se prekine ovakva vrsta progona ljudi istaknuvši kako su takve mjere "pravno sumnjive" i pozvavši stožere u Federaciji BiH da ih stave izvan snage.

Oporbena Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) ocijenila je pak kako su se građani koji se vraćaju u BiH zbog nesposobnosti vlasti pretvorili u najveće žrtve pandemije.

U BiH je do četvrtka potvrđeno nešto više od 1400 slučajeva zaraze koronavirusom uz 54 smrtna slučaja, a krivulja rasta broja zaraženih postupno se izravnava od 17. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:57