SPORAZUM EU I UK

Poraz za britanske poljoprivrednike, škotska premijerka bijesna: ‘London nas je izdao!‘

Britanski mediji su oprezni, ali neki su se ohrabrili ponešto naslutiti uz ograde o ‘pomnijem češljanju dokumenta‘ dugog 2000 stranica
Prizor iz Dovera
 Justin Tallis/AFP

Dokument dug 2000 stranica s tehničko-pravnim sadržajem teško iznjedrenog dogovora tek se treba pomnije analizirati, ali neke stavke daju naslutiti tko je pobjednik ili, preciznije rečeno, manji gubitnik, kad je riječ o rezultatima konačnog dogovora Londona i Bruxellesa o uvjetima i pravilima koja će vrijediti u novim odnosima između dviju strana.

Jer realno, u razvodu između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije pravog pobjednika, ma što koja strana tvrdila, nema. Britanski mediji su oprezni, ali neki su se ohrabrili ponešto naslutiti uz ograde o "pomnijem češljanju dokumenta".

Ribari +/-

Brexit se dobrim dijelom prelomio na europskim ribarima, no konačni dogovor ipak se čini bliže europskim traženjima. Naime, prvih pet i pol godina kvote za ulov u britanskim vodama bit će manje za 25 posto što će njima i europskim vladama dati vremena da razrade plan b za europske ribare i njihove obitelji.

Također, nakon tog razdoblja moći će loviti u vodima između šest i 12 nautičkih milja od britanske obalne linije. Nakon toga bi, vjeruje se, kvota dozvoljenog ulova trebala biti srezana za 35 posto što je bliže 25 posto koliko je tražila Unija, za razliku od britanskih početnih pozicija o 60 posto smanjenja ulova. S druge strane EU je tražila prijelazno razdoblje od 14 godina pa su tu morali popustiti pod britanskim pritiskom.

Izvoznici +

Budući da je dogovoreno trgovanje s nultom stopom carina i bez kvota na proizvode, to je dobra vijest za izvoznike. U tom slučaju London bi mogao tvrditi da je pobjednik u pregovorima jer EU za britanske tvrtke predstavlja 51 posto tržišta, a britansko tržište je destinacija za 43 posto europskih proizvoda.

Sjeverna Irska +

Kao što je ranije izjavio irski premijer Michael Martin, nema dobrog Brexita za Sjevernu Irsku. No Martin je ipak naveo kako je postignut "dobar kompromis" koji će omogućiti da se nastaviti "glatko trgovanje" s Britanijom dok će Sjeverna Irska ostati dio jedinstvenog tržišta. Najvažnije, izbjegnuta je opcija tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske. Sjevernoirske firme će u odnosu na britanske biti u prednosti.

Građani sigurnost +

Iako je EU bila tvrda u stavu da nečlanice EU ne mogu imati pristup europskoj zajedničkoj sigurnosnoj platformi odnosno pristup informacijama, vlada Borisa Johnsona tvrdi da je postigla dogovor o brzoj i efikasnoj razmjeni podataka poput DNK, otisaka prstiju i automobilskih registracija. To je u svakom slučaju bolje za UK nego da je, u slučaju da dogovor nije postignut, ostala bez kompletnog pristupa. No još se čeka češljanje dokumenta vezano za ovu temu.

Škotski proizvođači krumpira -

Nicola Sturgeon, škotska liderica, javila se oštro kritizirajući uvjete dogovora kad je riječ o škotskim poljoprivrednicima koji se bave izvozom krumpira i koji su jedni od najvećih svjetskih proizvođača krumpira od kojeg se prave proizvodi poput čipsa. Sturgeon je optužila London da je izdao škotske poljoprivrednike i da je dogovor za njih katastrofalan. Njihov proizvod je jedan od rijetkih koji neće biti uključen u slobodnu razmjenu sa zemljama EU. Petina njihovih krumpira ide na EU tržište. Sturgeon je ponovila kako je Brexit Škotskoj nametnut, a već je nekoliko puta najavila referendum o napuštanju UK-a.

Poljoprivrednici -

Iz Walesa se od tamošnjeg udruženja čulo da iako neće biti carina niti kvota za njihove proizvode, to ne znači da neće biti dodatnih troškova za same farmere. Dapače, oni računaju s rastom troškova zbog novih troškova nevezanih uz carine od četiri do osam posto.

Studenti -/+

Britanski studenti više neće sudjelovati u programu studentske razmjene Erasmus jer je "iznimno skup", prema riječima Borisa Johnsona, ali će zato biti implementiran alternativni program Turing Scheme.

Britanski turisti i pristup EU zdravstvu -

Britanski turisti potencijalno bi zaglavili kod kuće – oni koji su u pandemijsko doba namjeravali putovati na kontinent nakon 31. prosinca. No u prvi mah nije bilo razjašnjeno hoće li imati i koliko dugo dosadašnji pristup zdravstvenoj skrbi u zemljama EU kao što su imali kao pripadnici zemlje članice EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:13