ODUSTALI ‘TEŠKA SRCA‘

Poraz za Rusiju, Indonezija odustala od nabave njihovih borbenih aviona: ‘Kupit ćemo Rafale ili novi F-15...‘

Nije isključeno da je ova odluka Indonezije nastala zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao pokrenuti američke sankcije

F-15EX borbeni avion

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Indonezija je odustala od kupnje ruskih borbenih zrakoplova te će sada odlučivati između Boeinga F-15EX Eagle II i Dassault Rafalea, izjavio je načelnik stožera zračnih snaga te zemlje.

Obraćajući se medijima tijekom okupljanja u zrakoplovnoj bazi Halim Perdanakusuma u blizini indonezijske prijestolnice Jakarte, glavni zapovjednik zrakoplovstva, Fadjar Prasetyo, rekao je kako ova zemlja jugoistočne Azije traži borbeni lovac srednje ili teške kategorije 4.5 generacije, prenosi Defence News.

Rekao je kako je sužavanje izbora na američki F-15EX i francuski Rafale odluka donesena u suradnji Ministarstvom obrane, dodajući da Indonezija želi dvije do tri eskadrile borbenih zrakoplova, čija bi vrijednost ovisila o mogućnostima proračuna.

Prasetyo je također potvrdio da Indonezija "teška srca" odustaje od svog plana nabavke ruskog Suhoja Su-35 Flanker-E. Zemlja je 2015. odabrala ruski dvomotorni jednosjed, ali nikada nije potpisala ugovor za 11 zrakoplova nakon pregovora s Rusijom 2018. godine.

Iako Indonezija to nije izričito navela, moguće je da je njezina suzdržanost da zaključi nabavku Su-35 nastala zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao pokrenuti američke sankcije.

Radi se o Zakonu o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije koji je izglasao Kongres 2017. godine, a cilj mu je da obeshrabri vlade i drugih subjekata da nabavljaju oružje, vojnu opremu i dijelove od američkih protivnika poput Irana, Sjeverne Koreje i Rusije.

Plaćanje kavom palminim uljem, čajem...

Prasetyo je napomenuo da bi, ako Indonezija odabere F-15EX, isporuke višenamjenskog lovca mogle započeti već 2027. godine.

Koje god zrakoplove izaberu, oni će služiti uz postojeću indonezijsku flotu obnovljenih Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon, koji su prije bili dio američkih zračnih snaga, te ruskih Suhoja Su-27/30 Flanker.

Indonezija traži nove zrakoplove kako bi zadovoljila sve hitnije potrebe protuzračne obrane, ali proračunski problemi i duga lista obrambenih zahtjeva koče napore da se popuni rupa u protuzračnoj obrani ove zemlje sastavljene od više od 17.000 otoka koji se protežu od istočnog ruba Indijskog oceana pa sve do Papue Nove Gvineje.

Indonezija je ranije izrazila interes za kupnju austrijske flote borbenih zrakoplova Eurofighter Typhoon, koje je ta europska zemlja prijevremeno povukla iz upotrebe zbog troškova i koruptivnog skandala.

Jakarta je 2018. godine, kako su izvještavali mediji, postigla dogovor s Moskvom o kupnji 11 višenamjenskih borbenih aviona Suhoj Su-35S za koje bi Indonezija ukupno platila 1,14 milijardi dolara, a plaćanje, kako je bilo dogovoreno, ne bi bilo samo u novcu, nego i proizvodima poput kave, palminog ulja i čaja, koje Indonezija, inače četvrta najmnogoljudnija država na svijetu izvozi u velikim količinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:44