KRHKO JE ZNANJE

PORAŽAVAJUĆI PODACI Četvrtina Amerikanaca nikada nije čula da se Zemlja okreće oko Sunca

 NASA

Američka Nacionalna fondacija za znanost objavila je poražavajuće rezultate ankete prema kojoj više od četvrtine Amerikanaca nikada nije čulo da se Zemlja okreće oko Sunca.

Istraživanje je obuhvatilo 2.200 ispitanika, a sadržavalo je devet pitanja o fizici i biologiji. Prosječno je bilo 5.8 točnih odgovora.

Na pitanj 'Okreće li se Zemlja oko Sunca ili se Sunce okreće oko Zemlje?' netočan je odgovor dalo 26 posto ispitanika, pokazuje anketa čiji su rezultati predstavljeni prije nekoliko dana na godišnjoj konvenciji Američke asocijacije za znanstveni napredak.

Ni odgovori na ostala pitanja nisu bili obećavajući. Manje od polovice ispitanika, njih 48 posto, dalo je točan odgovor na pitanje o evoluciji, dok je tek 39 posto anketiranih točno odgovorilo na pitanje 'Je li svemir nastao velikim praskom?'.

Visok postotak Amerikanaca astrologiju smatra znanstvenom disciplinom ili barem bliskom znanošću (42 posto), što je veliki skok u odnosu na jedno istraživanje iz 2012. godine, kada je 66 posto anketiranih tvrdilo da je astrologija besmislena.

Za usporedbu, najnovija istraživanja u Kini pokazuju da 92 posto tamošnje populacije horoskope smatra potpuno neznanstvenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:06