DRUGA STRANA MEDALJE

Porazni podaci za Ukrajinu: ‘Pogledajte koliko napad dronovima košta Ruse, a koliko Kijev‘

Ova analiza naglašava niske financijske troškove za Moskvu kada se radi o napadima bespilotnim letjelicama

Iranski dron i sustav protuzračne obrane/Ilustracija

 /Afp/profimedia

Ukrajinski troškovi zbog obaranja ‘kamikaza dronova‘ koje je Kremlj lansirao na gradove u Ukrajini uvelike premašuje iznose koje je Rusija platila za nabavu i lansiranje te jeftine tehnologije iranske proizvodnje, pokazuje analiza vojnih analitičara.

Ukupno 161 dron Shahed-136, jednu veću letjelicu Shahed-129 i četiri još veće jurišne bespilotne letjelice poznate pod nazivom Mohajer-6, srušila je ukrajinska protuzračna obrana u posljednjih mjesec dana.

S obzirom na cijenu iranskih dronova Shahed-136 od 20.000 do 50.000 eura po komadu, vojni analitičari ukrajinske nevladine organizacije Molfar procjenjuju da se za Rusiju ukupna cijena neuspjelih napada bespilotnim letjelicama na Ukrajinu posljednjih tjedana kreće između 11,66 milijuna i 17,9 milijuna dolara, prenosi The Guardian.

Ukrajina je na terenu rasporedila veliku količinu oružja za obaranje bespilotnih letjelica, uključujući borbene zrakoplove MiG-29, krstareće rakete C-300, malo ručno oružje, a relativno skoro bi trebali stići prvi moćni kopneni protuzračni obrambeni sustavi NASAMS.

Procijenjeni trošak za Ukrajinu, pak, iznosi više od 28,14 milijuna dolara, prema analizi koja se temelji na slobodno dostupnim izvorima. Podaci uključuju dronove lansirane između 13. rujna i 17. listopada.

Niski financijski troškovi za Moskvu

U tom kontekstu spomenimo da samo jedna raketa AIM-120 AMRAAM za sofisticirani sustav NASAMS košta oko milijun dolara.

Ova analiza naglašava niske financijske troškove za Moskvu kada se radi o napadima bespilotnim letjelicama, kojima Kremlj širi teror u Ukrajini, ubijajući civile i uništavajući energetsku infrastrukturu zemlje.

Ipak, Artem Starosjek, izvršni direktor Molfara, kaže da bi korištenje dronova bez obzira na to trebalo smatrati znakom slabosti Moskve. "Rusija gubi ovaj rat. Ako naručuju dronove iz Irana, to znači da nemaju vlastito oružje".

SAD su optužile Moskvu za ratne zločine nakon najnovijih napada bespilotnim letjelicama i raketama na Kijev i druge gradove, koji su pogodili civilne stambene jedinice te ključnu infrastrukturu. Gotovo trećina ukrajinskih elektrana uništena je od ponedjeljka prošlog tjedna, kako je u utorak izvijestio sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a deseci ljudi su poginuli.

Iran negira da je Rusiji isporuči oružje za vođenje rata u Ukrajini. Međutim, američke i ukrajinske obavještajne službe tvrde da je Rusija početkom ljeta naručila 600 dronova, od kojih se procjenjuje da je između 250 i 300 raspoređeno.

No, ukrajinski predsjednik prošlog je tjedna, govoreći putem video veze na summitu G7, ustvrdio da je ruska vojska od Teherana naručila dodatnih 2400 "Shaheda", iako nije precizirao tip letjelice. "Oni su na putu", rekao je Starosjek.

Ukrajinske oružane snage imale su visok stupanj uspjeha u obaranju bespilotnih letjelica Shahed-136, koje je Rusija preimenovala u Geran-2, a koje lete nisko i sporo.

Sustav ‘detektiranja dronova‘

Oko 60 posto uništeno je u zraku, prema ranijoj analizi britanske obavještajne službe od 6. listopada. No, podaci Molfara pokazuju da je do 80 posto od 208 Shahed-136 lansiranih do 17. listopada oboreno. Prema podacima Molfara, oko 70 posto dronova lansirano je u jutarnjim satima, prije podneva.

U srijedu su ukrajinske zračne snage izvijestile da su do tog jutra 223 bespilotne letjelice Shahed-136 oborene od 13. rujna, kada je oborena prva bespilotna letjelica. U ponedjeljak je Rusija napala Ukrajinu sa 43 drona, od kojih je 37 uništeno, navodi se.

Starosjek ističe da je niska putanja leta dronova otežavala kopnenoj obrani da ih uoči na vrijeme te da je potrebna tehnologija "detektiranja dronova", kako bi se dodatno povećala stopa uništenja. "Trebali bismo znati za ove dronove prije nego što se pojave iznad grada, jer kad gađate ove dronove, mogli bi pasti i pogoditi veliku količinu ljudi", kaže on.

Napadi dronovima nastavljeni su i u srijedu. Vitalij Kim, guverner grada Mikolajiva na jugoistoku zemlje, rekao je da su ukrajinska protuzračna obrana i pripadnici nacionalne garde oborili 13 ‘kamikaza dronova‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2023 06:50