SVE ČEŠĆI NAPADI

Pored najstarijeg gay kluba niče prihvatilište za izbjeglice, vlasnica očajna: ‘Morat ću zatvoriti...‘

‘U posljednje vrijeme drastično se povećao broj napada na homoseksualne osobe u Berlinu‘, rekla je vlasnica kluba
 Emmanuele Contini/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Vlasnica jednog od najstarijih berlinskih klubova orijentiranih prema homoseksualnoj publici pobunila se protiv otvaranja izbjegličkog smještaja u blizini kluba strahujući po sigurnost posjetitelja, javlja dnevnik Bild u nedjelju.

„U posljednje vrijeme drastično se povećao broj napada na homoseksualne osobe u Berlinu. Kod najvećeg broja počinitelja radi se o useljenicima s muslimanskom pozadinom“, navodi se u pismu koje je vlasnica tradicionalnog kluba „Busche“ Carla Pahlau poslala novom gradonačelniku Berlina Kaiu Wegneru (Kršćansko-demokratska unija CDU), a na uvid ga ia dnevnik Bild.

Kao i vlasnici drugih objekata u četvrti oko Varšavskog mosta (Warschauer Brücke), inače poznatoj po brojnim klubovima i noćnom životu, i Pahlau je tek prije tjedan dana obaviještena da će u zgradi nekadašnjeg hostela preko puta kluba biti otvoreno prihvatilište za 650 do 1.000 izbjeglica, mahom muškaraca iz Afganistana, Sirije i Turske.

Pahlau je najavila da će, ako dođe do napada na njezine goste, biti prisiljena nakon 40 godina zatvoriti svoj klub.

Smještaj ovolikog broja izbjeglica u rečenoj četvrti sa sobom donosi i socijalne probleme za četvrt, upozorila je .

"Izbjeglički smještaj takvih razmjera drastično mijenja sliku i suživot u ovoj četvrti", rekla je Pahlau.

Vlasnicu poznatog LGBTQ kluba podržali su zastupnici CDU-a u Berlinskom Senatu Kurt Wansner i Timur Husein te su zatražili odustajanje od otvaranja prihvatnog centra za izbjeglice u toj četvrti.

Upozorili su na obližnje kriminalne punktove poput Görlitzer Parka koji slovi kao glavno područje za prodaju droga pri čemu su dileri pretežito izbjeglice iz Afrike.

Nedavno je u tom parku višestruko silovana jedna djevojka, a za to su osumnjičeni mladi izbjeglice iz Afrike od kojih su neki i maloljetni.

Zamjenik načelnika općine Friedrichshein-Kreuzberg Oliver Noell (Ljevica) je na upit medija da komentira otpor stanovnika četvrti poručio kako "nitko ne bježi iz svoje domovine bez razloga".

"Ljudi koji ovdje žive i oni koji će uskoro ovamo doseliti, morat će se naučiti na suživot", rekao je kratko Noell.

Dugogodišnji problem nedostatka kvalitetnih stambenih jedinica u glavnome gradu Njemačke dodatno se pogorđala zadnjih godina zbog priljeva velikog broja izbjeglica.

Podrška desno-populističkoj sranci Alternativa za Njemačku gotovo se udvostručila od posljednjih parlamentarnih izbora, a u većini saveznih pokrajina na istoku Njemačke AFP je postao najjača politička opcija. Prema analizama, porast popularnosti AFD zahvaljuje protivljenju bilo kakvom obliku useljavanja u Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:13