NOVI PATRIJARH SPC-a

Porfirije: ‘Hrvatska je moja druga otadžbina, narod koji sam tamo upoznao ostaje mi uzor‘

Porfirije je time poručio da će ostati vjeran ekumenizmu i međureligijskom dijalogu kojemu je bio sklon na dužnosti u Zagrebu
Porfirije Perić
 Andrej Isakovic/AFP

- Hrvatska je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao ostat će uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to vrijedi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Sjevernoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već stoljećima - rekao je u prvom obraćanju nakon ustoličenja novi poglavar Srpske pravoslavne crkve, donedavni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić).

image
Oliver Bunic/AFP

Time je odmah poručio da će ostati vjeran ekumenizmu i međureligijskom dijalogu kojemu je bio sklon dok je bio na dužnosti u Zagrebu (održavao je često međureligijske skupove i debate, pa i s ateistima) te je za pretpostaviti da će tražiti suradnju, pomirenje i normalizaciju odnosa u regiji, poglavito s Hrvatskom, za koju se zbog svoje dosadašnje dužnosti smatra "zaduženim", pa se može očekivati da će on biti i poticaj popravljanju političkih odnosa. Naime, poznato je da Porfirije s mnogim ovdašnjim biskupima, koji se također zalažu za ekumenizam i pripadaju liberalnoj struji u Katoličkoj crkvi, ima dobre osobne odnose.

image
Oliver Bunic/AFP

- Porfirije je omogućio zatopljenje odnosa Hrvata i Srba, kao dva bratska naroda - kazao je sociolog religije profesor Ivan Markešić.

Nakon što je "stupio na dužnost" 46. patrijarha, odnosno 57. poglavara SPC-a od Svetog Save, Porfirije je odmah poručio da se neće se baviti strančarenjem:

"Moje patrijarško služenje neće se kretati stazama parcijalnih interesa niti će sadržati elemente suvremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati njegovati ovaj saborni duh. Suvremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku u izvornom smislu te riječi", rekao je Porfirije. No, teško da će izbjeći bavljenje politikom jer dosadašnja praksa Aleksandra Vučića bila je da se o svim važnim i ključnim političkim odlukama "savjetuje i konzultira" s patrijarhom Irinejem te će vjerojatno tako nastaviti i s Porfirijem. Vučić je to radio kako bi dobio političku podršku SPC-a za neke i nepopularne mjere i odluke (pogotovo one koje ga čekaju, kao što je Kosovo) kako bi potvrdio općesrpski konsenzus o tim pitanjima. Svakako zanimljivo će biti kako će se Porfirije postaviti prema tome te hoće li uvijek podržati Vučića koji ne želi nikakvu oporbu u Srbiji, a ponajmanje da mu to bude SPC, iako je poznato da u njenom krilu ima vrlo jakih otpora njegovoj politici, poput vladike Grigorija, koji je ušao među pet kandidata za izbor patrijarha.

image
Oliver Bunic/AFP

Porfirije se dotakao i najbolnije teme i najvažnijeg političkog pitanja za Srbiju, a to je Kosovo, čiji bi se Gordijev čvor, čini se, morao rasplesti vjerojatno već ove godine, jer je nedavno i novi američki predsjednik Joe Biden poručio Aleksandru Vučiću kako je došlo vrijeme za međusobno priznanje dviju država - Kosova i Srbije. SPC je na liniji nepopuštanja u tom pitanju, pa čak i neki krugovi unutar Crkve optužuju Aleksandra Vučića da je sklon "poslušati pritiske izvana i prepustiti Kosovo" te tu nije imao razumijevanje bivšeg patrijarha Irineja i čvrste konzervativne jezgre vrha SPC-a koje ne želi ni raspravljati o tom pitanju. Za Porfirija su neki neovisni srbijanski mediji govorili da je u pitanju Kosova fleksibilniji od uobičajenog stava koji ima vrh SPC-a te da bi njegovo imenovanje moglo značiti i određeno distanciranje SPC-a od ovog problema, pa neki misle da će Vučić sada imati lakšu poziciju. No, u svom obraćanju patrijarh Porfirije je kazao kako je Kosovo zavjet, koji je vezan za Novi zavjet.

image
Andrej Isakovic/AFP

- Najveća moja briga su naše stradalo Kosovo, naš duhovni Jeruzalem. Kako je govorio blaženopočivši patrijarh Irinej, Kosovo za nas nije samo mit, već zavjet. Kosovo je za nas nit i pupčana vrpca koja nas povezuje s našom kolijevkom i suštinom našeg identiteta, Kosovo je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici", rekao je patrijarh Porfirije za to važno i političko pitanje. No, ipak, mnogi su skloni reći da Porfirije nije samo "crkveni" odabir, nego da je "državni kandidat" te da je u njemu Vučić ipak dobio patrijarha koji mu neće stvarati probleme. Neki analitičari pak navode da dio pravoslavnog klera, ali i vjernika neće prihvatiti Porfirija, otprilike kao što mnogi konzervativni katolici ne prihvaćaju papa Franju.

image
)
Andrej Isakovic/AFP

S obzirom na svoj ekumenizam, pretpostavlja se da će sada biti otvoren put ka dolasku papa Franje u Beograd, što je njegova želja, a i nekoliko puta je već poručivao i slao poruke u tom pravcu. Aleksandar Vučić također je sklon tome, ali bivši patrijarh Irinej bio je velika prepreka, tako da se može pretpostaviti da bi do prvog posjeta jednog pape Srbiji moglo doći u dogledno vrijeme. Osim toga, novi patrijarh, nije toliko "navezan" na Rusku pravoslavnu crkvu, kao što bi to bio da je "božjom providnošću", odnosno "apostolskim ždrijebom" odabran episkop bački Irinej, za kojeg se govori da je "produžena ruka RPC-a u SPC-u", a ta činjenica svakako nije nevažna u ovoj konstelaciji snaga u Srbiji, ali i u SPC-u.

image
Oliver Bunic/AFP

Doduše Porfirije je o Rusima govorio kako su se "zbog biološkoga identiteta, naše emocije i povijest isprepletale s ruskim narodom", a neki će pripomenuti da je njegov mentor episkop Irinej (Bulovića) za kojeg i dalje tvrde da je trenutno najmoćnija ličnost SPC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 04:31