UKRAJINA

Porošenko traži povlačenje oružja oko Donjecka

Merkel je pozvala obje strane da 'korak po korak' rade na rješavanju četiri skupine pitanja, uključujući autonomiju istoka zemlje
Ukrainian servicemen walk in the center of the Ukrainian city of Slavyansk on July 6, 2014. Government forces hoisted the Ukrainian flag over the pro-Russian rebels' main stronghold of Slavyansk on July 5 after flushing them out of the eastern industrial city, the defence minister said. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
 AFP

Proruski separatisti u Ukrajini trebali bi povući teško naoružanje oko zračne luke u Donecku jer ono ugrožava primirje, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko tijekom posjeta Njemačkoj u srijedu.

Novinarima je dao izjavu uoči sastanka s kancelarkom Angelom Merkel koja bi ga trebala izvijestiti o sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošle nedjelje.

"Ukrajina želi da se provedu svih 13 točaka sporazuma iz Minska", rekao je Porošenko misleći na sporazum o primirju.

Upozorio je na nastavak borbi u blizini zračne luke i zatražio da se tamo rasporede međunarodni promatrači.

"Teško naoružanje se mora povući. Nažalost, u tom pogledu nema napretka", istaknuo je Porošenko.

Merkel je pozvala obje strane da "korak po korak" rade na rješavanju četiri skupine pitanja, uključujući autonomiju istoka zemlje. "Važno je ne samo da se radne skupine osnuju, nego i da počnu s radom", rekla je Merkel.

Separatisti u Donecku zatražili su u utorak da se novim ustavom Ukrajina deklarira kao neutralna zemlja i autonomnim istočnim regijama dopusti osnivanje vlastite policije te ruski kao službeni jezik.

Ti su zahtjevi poslani povjerenstvu za izradu nacrta ustava koje će se sastati u Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:51