PROCES DESETLJEĆA

Porota odlučila: Bivši policajac Derek Chauvin kriv je za ubojstvo Georgea Floyda!

Odluka o kazni Dereku Chauvinu bit će donesena za dva mjeseca. Chauvin će izricanje kazne čekati iza rešetaka
Prizori iz Minneapolisa i Derek Chauvin u sredini
 Afp/Profimedia, Upi

Potiho, ali sigurno Sjedinjene Američke Države pripremale su se posljednjih dana za moguće izgrede uoči današnjeg donošenja presude bivšem policajcu optuženom za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda. Derek Chauvin naposljetku je proglašen krivim po sve tri točke optužnice - nenamjerno ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo iz nehata drugog stupnja - a odluka o kazni bit će donesena za dva mjeseca.

Chauvin će izricanje kazne čekati iza rešetaka, dok je za vrijeme suđenja bio na slobodi. Tisuće pripadnika Nacionalne garde Minnesote i policajaca iz Minneapolisa počele su se još prošli tjedan raspoređivati po cijelom gradu, zauzimajući strateške položaje duž najvažnijih koridora i u stambenim četvrtima. U ponedjeljak su odvjetnici iznijeli završne riječi, a zatim se porota povukla na vijećanje i za donošenje odluke bila su im potrebna dva dana, odnosno 10-ak sati.

Sudac je unaprijed bio odredio da presuda neće biti objavljena u kasnim večernjim satima kako bi se izbjegli potencijalni prosvjedi koji bi mogli buknuti u slučaju oslobađajuće presuda. Diljem Minnesote raspoređeno je više od 3000 pripadnika Nacionalne garde i najmanje 1100 policajaca u sklopu tzv. Operacije "Sigurnosna mreža". I dok jedni dužnosnici ističu da je masovna demonstracija sile potrebna kako bi se spriječilo ponovno eruptiranje nasilja kao prošlog ljeta koje je grad stajalo 350 milijuna dolara, drugi smatraju da previše agresivan odgovor policije prema prosvjednicima rezultira dodatnim nasiljem.

Suzavac i gumeni meci

Mnogima su, naime, još uvijek pred očima slike od prošlog tjedna u Brooklyn Centeru gdje su ulice izgledale kao ratna zona nakon što je policajka upucala Afroamerikanca Dauntea Wrighta. Krajem prošlog tjedna Gradsko vijeće Minneapolisa izglasalo je rezoluciju kojom se poziva policiju da prestane upotrebljavati suzavac, gumene metke i manje smrtonosno oružje za rastjerivanje prosvjednika.

Međutim, s obzirom na to da je policijska uprava u nadležnosti gradonačelnika, rezolucija je tek popis lijepih želja. Predsjednik Joe Biden poručio je da također pomno prati kako se odvija situacija u Minnesoti. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki prije nekoliko je dana rekla da "su u kontaktu s gradonačelnicima, guvernerima i lokalnim vlastima".

Proglašenje krivim za prvu, najozbiljniju optužnicu, bivšem policajcu moglo bi naposljetku donijeti maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina, a za druge dvije još 25 godina, odnosno još 10 godina. No s obzirom na to da Chauvin nije prije osuđivan, stručnjaci očekuju da će zatvorska kazna biti niža, najvjerojatnije po 12 i pol godina za optužbe za ubojstvo te 4 godine za ubojstvo iz nehata.

Tri zločina

Sudac je porotnicima prije nego što su se povukli na vijećanje objasnio sve elemente koji trebaju biti dokazani kako bi se Chauvin osudio te im je napomenuo da niti jedna od optužbi ne zahtijeva da se dokaže da je Chauvin imao "namjeru" ubiti Floyda, ali je potrebno dokazati da je njegovo ponašanje bilo "značajan uzročno-posljedični čimbenik" u Floydovoj smrti.

Prije nego što se porota od 12 članova povukla, saslušane su završne riječi odvjetničkih timova. Tužitelj Jerry Blackwell rekao je porotnicima kako su čuli 45 svjedoka, ali vjeruje da postoji i 46. svjedok "koji se zove zdravi razum".

Tužiteljstvo se u svom izlaganju fokusiralo na snimku snimljenu kamerom na tijelu policajca kako bi pokušali dokazati da je Chauvin bio svjestan publike koja ga gleda dok je koljeno držao na Floydovu vratu, ali je nastavio raditi ono što je naumio kako bi dokazao svoj autoritet, zadovoljio svoj ego i ponos.

Chauvin je držao koljeno na Floydovu vratu devet minuta i 29 sekundi. Koljenom je pritiskao vrat još tri minute i 27 sekundi nakon što je Floyd izdahnuo. Nakon što je Chauvinu kolega policajac rekao da Floyd nema pulsa, koljeno je ostalo na vratu još dvije minute i 44 sekundi.

Umro od gušenja

George Floyd je 27 puta rekao da ne može disati i preklinjao policajca da ga ne ubije. Tužiteljstvo tvrdi da je uzrok smrti gušenje zbog klečanja na vratu.

S druge strane, obrana tvrdi da je Floydova smrt uzrokovana kombinacijom zdravstvenih problema i narkotika. Branitelj Eric Nelson više je puta istaknuo da je njegov klijent proveo 19 godina radeći kao policajac, da je postupao onako kako je naučio tijekom izobrazbe i da se ponašao kao svaki "razuman policajac". Nelson je također istaknuo kako je mrtvozornik koji je izveo obdukciju, dr. Andrew Baker, tijekom svjedočenja rekao da nije vidio nikakve fizičke znakove gušenja, što je u suprotnosti s drugim svjedocima vještaka tužiteljstva koji su u svojim procjenama rekli da je Floyd umro od gušenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:05