ŽELE SUZBITI BROJKE

Portugal posegnuo za najstrožim mjerama: Uvodi se policijski sat u dva najveća grada

Broj zaraženih koronavirusom u Portugalu porastao je u četvrtak za 2.449, što je najveći porast od sredine veljače
Lisabon
 Pedro Fiuza/Zuma Press/Profimedia

Policijski sat uvodi se u nekoliko portugalskih općina, uključujući prijestolnicu Lisabon i Porto, dok vlasti pokušavaju suzbiti brzo širenje covida-19, objavila je vlada u četvrtak.

Policijski sat od 23 do 5 stupa na snagu od petka u 45 općina širom zemlje.

Broj zaraženih koronavirusom porastao je u četvrtak za 2449, što je najveći porast od sredine veljače. Međutim, dnevni broj umrlih je jednoznamenkast i ostaje znatno ispod brojki iz veljače.

"Ni u kojem slučaju ne možemo tvrditi da je pandemija pod kontrolom", kazala je novinarima ministrica Mariana Vieira da Silva.

"Ovo je vrijeme za poštivanje pravila, izbjegavanje okupljanja, izbjegavanje zabava i nastojanje da se suzbiju brojke", dodala je.

Vieira da Silva navodi da većina novih slučajeva otpada na necijepljene mlade.

Vlasti ubrzavaju program cijepljenja kako bi suzbili širenje zaraze, pri čemu će od idućeg tjedna cjepivo moći primiti osobe stare od 18 do 29 godina.

Stanovnici metropolitanskog područja Lisabona, gdje je koncentrirana većina slučajeva, moraju pokazati negativni test na covid-19 ili dokaz o cijepljenju kako bi napustili navedeno područje.

Od početka pandemije je Portugal, koji je cijepio oko 31 posto stanovništva, zabilježio 882.006 slučajeva zaraze koronavirusom, uz 17.101 smrtni slučaj.

Vlasti tvrde da je za nedavni porast odgovorna delta varijanta koronavirusa, na koju otpada preko pola novih slučajeva.

Portugal ima drugu najveću sedmodnevnu incidenciju po glavi stanovnika u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:08