POSEBNO ODOBRENJE

Portugal ubrzava proceduru ulaska ukrajinskih izbjeglica: ‘Neće morati imati dokaz da bježe od opasnosti‘

Mjere će stupiti na snagu čim uredba bude objavljena na vladinom portalu i bit će na snazi ​​najmanje godinu dana, a mogle bi se i produljiti

Ukrajinske izbjeglice na poljskoj granici

 Wojtek Radwanski/AFP

Portugal će pojednostaviti ulazak Ukrajincima koji bježe od ruske invazije - ukinut će vize i dat će im dokumentaciju potrebnu za traženje posla ili pristup zdravstvenim uslugama po dolasku u zemlju.

Ukrajinci koji žele doći u Portugal dobit će "posebno odobrenje" za boravak, moći će predočiti bilo koji identifikacijski dokument za ulazak i neće morati imati dokaz da bježe od opasnosti, rekla je ministrica unutarnjih poslova Francisca Van Dunem na konferenciji za medije u utorak.

Mjere će stupiti na snagu čim uredba bude objavljena na vladinom portalu i bit će na snazi ​​najmanje godinu dana, a mogle bi se i produljiti.

Portugal je dom velikoj ukrajinskoj zajednici. Premijer Antonio Costa rekao je prošli tjedan da su dobrodošli svi ukrajinski državljani koji imaju obitelj, prijatelje i poznanike u Portugalu i obećao da će se ubrzati izdavanje viza.

Glasnogovornica vlade rekla je Reutersu u utorak da Ukrajincima više nije potrebna viza za ulazak u Portugal.

Kako bi se pomoglo integraciji Ukrajinaca, ministrica rada Ana Mendes Godinho rekla je da će oni "automatski" dobiti korisnički broj poreznog obveznika, socijalnog osiguranja i nacionalne zdravstvene službe po dolasku.

Uspostavljena je radna skupina za zapošljavanje koja će Ukrajincima pomoći da pronađu posao, rekla je ministrica i dodala da već postoji više od 2000 slobodnih radnih mjesta, uglavnom u sektorima tehnologije, prometa, turizma i građevinarstva.

Portugal je do sada primio zahtjeve za azil 141 Ukrajinca, a kapacitet mu je do 1245 ljudi. Vlada je rekla da će se taj kapacitet povećati ako više Ukrajinaca bude trebalo zaštitu.

"Prerano je govoriti o brojkama...važno je da budemo spremni za doček ljudi", rekla je Van Dunem.

Gotovo 30.000 Ukrajinaca živjelo je u Portugalu 2020. godine, što ih čini petom po veličini stranom zajednicom u zemlji, pokazuju službeni podaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:36